24 Νοεμβρίου 2010

Αναπληρωτές ΕΣΠΑ

Το Δ.Σ του συλλόγου μας καταγγέλλει τη νέα σύμβαση που το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε για όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί, μέσω ΕΣΠΑ στο δημόσιο  σχολείο.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει προσλάβει από την αρχή της χρονιάς με το συγκεκριμένο τρόπο 4.000 εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, αλλά και για την παράλληλη στήριξη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή τον Οκτώβριο ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι/ισσες έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους αναπληρωτές, ένα μήνα μετά εκδίδει τη νέα σύμβαση για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ. Στη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία είναι καταφανώς παράνομη, καθώς δεν έχει καν τα απαιτούμενα από το εργατικό δίκαιο στοιχεία (μισθός, χρόνος πληρωμής), δημιουργείται η αίσθηση ότι μισθοδοσία θα υπολογίζεται, ουσιαστικά, με βάση τις ημέρες δουλειάς, με συνέπεια να αναπαράγεται η λογική της ωρομισθίας, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία ελαστικής απασχόλησης και μειωμένων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη σύμβαση δημιουργεί εκ των πραγμάτων τεράστια ερωτηματικά: Η μισθοδοσία θα υπολογίζεται κατά αναλογία με τις ημέρες δουλειάς; Στο μισθό θα υπολογίζονται οι αργίες;  Και κάθε πότε θα πληρώνονται; Η διαδικασία που περιγράφεται φέρνει στο νου τα απλήρωτα ωρομίσθια και τις καθυστερήσεις της περσινής και προπέρσινης χρονιάς. Ταυτόχρονα, πότε και με ποιον τρόπο θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τις πληρωμές; Μετά τη λήξη του προγράμματος όπως συνήθως; Πρόκειται για ερωτήματα που προκύπτουν αναπόφευκτα από τον ίδιο το χαρακτήρα και τη δομή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.  Σε κάθε περίπτωση, οι συνάδελφοι κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις ως αναπληρωτές κι όχι ως αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο αυθαιρετεί με προφανή τρόπο και οφείλει να εξηγήσει γιατί το επίσημο έγγραφο που ορίζει τους κανόνες μισθοδοσίας αντιφάσκει με τις πιο επίσημες διαβεβαιώσεις της πολιτικής του ηγεσίας. Πόσο μάλλον όταν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μας, καλούνται, αν και απλήρωτοι, να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια στη Ρόδο (!), εκτός ωραρίου απασχόλησης και χωρίς υπερωριακή αποζημίωση.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν πόσο και κάθε πότε πληρώνονται. Είναι απαράδεκτο  δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κανείς υπεύθυνος να μη μπορεί να απαντήσει σε δυο απλές ερωτήσεις: πότε θα πληρωθούν οι συνάδελφοι που μισθοδοτούνται από το ΕΣΠΑ; τι μισθό θα πάρουν;
Θεωρούμε πως η πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι του τακτικού προϋπολογισμού ότι οδηγεί σε μια συνολική χειροτέρευση των όρων απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Στην πράξη, μέσω των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων, επιτυγχάνεται, όχι ο εκσυγχρονισμός του σχολείου, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του Υπουργείου, αλλά η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και ο προσανατολισμός του περιεχομένου της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Μια πραγματικότητα που συνδέεται άμεσα με τη συνολική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταστρατήγηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εξατομίκευση της εργασιακής σχέσης και τη συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε πως η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τους συναδέλφους μας αναπληρωτές ότι αφορά συνολικά όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης.
Γι αυτό το λόγο, η  ΔΟΕ οφείλει να πάρει άμεσα συγκεκριμένη θέση, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων/ισσών. Οι ασάφειες και τα ερωτηματικά που δημιουργεί η πρακτική του Υπουργείου, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του, απαιτούν κινηματική επαγρύπνηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μόνο η διαρκής πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος μπορεί να εξασφαλίσει τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων/ισσών αναπληρωτών/τριών και να αναγκάσει το Υπουργείο να τηρήσει, δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τις ίδιες του τις δεσμεύσεις.
Καλούμε το υπουργείο:
1.   Να πληρώσει άμεσα όλους τους/τις απλήρωτους/ες συναδέλφους/ισσες μας.
2.   Να  τηρήσει τις ελάχιστες δεσμεύσεις του σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων που πληρώνονται από το ΕΣΠΑ.
Διεκδικούμε :
 1. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με 1400 βασικό μισθό.
2.  Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης και της αναπλήρωσης μέσα από ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία. Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε κάθε σχολείο ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση, βοηθητικού προσωπικού, κλπ) στο δημόσιο σχολείο.