06 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ- ΤΗΝΟΥ- ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΙ Α΄ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ανακοίνωση για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο 10112 /Δ4 – 30/1/2012 με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» προχωρά και φέτος σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι τις 24 Φλεβάρη θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις των διευθυντών εκπαίδευσης στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία θα πρέπει και αυτά, με τη σειρά τους, να γνωμοδοτήσουν και μέχρι 3 Μάρτη θα διατυπωθούν, αντίστοιχα, οι εισηγήσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

Μετά το κλείσιμο 1050 σχολικών μονάδων την περσινή χρονιά και φέτος το δημόσιο σχολείο βρίσκεται υπό την απειλή των λουκέτων και της συρρίκνωσης του σχολικού συστήματος. Με διαδικασίες εξπρές επιχειρούν για ακόμη μια φορά να περιορίσουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, να νομιμοποιήσουν τις χαμηλές εκπαιδευτικές δαπάνες και την προοπτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και της απόλυσης εκπαιδευτικών.

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων συνδέονται άμεσα με το νέο Μνημόνιο των δραστικών περικοπών στο κοινωνικό κράτος ,στο οποίο θα κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση και η εκχώρηση των δημόσιων αγαθών σε χορηγούς, επιχειρηματικά συμφέροντα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Επιπρόσθετα, σε συνθήκες υπο-χρηματοδότησης, η προσπάθεια να καταστούν οι δήμοι συνυπεύθυνοι της κυρίαρχης πολιτικής ανοίγει το δρόμο για την αποκέντρωση της δημόσιας ευθύνης για την εκπαίδευση στους καλλικρατικούς δήμους, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη διεύρυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η περσινή εμπειρία άλλωστε των συγχωνεύσεων –καταργήσεων σχολικών μονάδων μας έχει κάνει όλους πολύ πιο σοφούς. Ο περσινός σχεδιασμός δεν οδήγησε σε κάποια βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά σε σχολεία χωρίς βιβλία, σε μηδενικούς διορισμούς, σε ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μεγαλύτερα τμήματα και σε συρρίκνωση της χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμη στις σχολικές επιτροπές για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

Από το «πρώτα ο μαθητής» δυστυχώς δύο χρόνια μετά καταλήξαμε στον υποσιτισμό των μαθητών και στα μαθητικά συσσίτια, αποδεικνύοντας πως η ασκούμενη πολιτική από το Υπουργείο Παιδείας είναι πολιτική οπισθοδρόμησης.

Οι συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων εξυπηρετούν λογιστικά κριτήρια και την ανάγκη να προωθηθεί το νέο σχολείο της αγοράς, των δεξιοτήτων και του λειτουργικού αναλφαβητισμού.

Καμιά αυταπάτη συνεπώς καμιά αναμονή. Καλούμε τους συλλόγους γονέων-κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων των νησιών ευθύνης μας ( Σύρου – Τήνου – Μυκόνου) να πάρουν άμεσα αποφάσεις υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου.

Θεωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση θετική τη δέσμευση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μην προτείνουν καμιά σχολική μεταβολή στη Σύρο και καλούμε άμεσα τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων να πάρουν αντίστοιχη θέση.Τα Δ.Σ της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων και
του Συλλόγου Δασκάλων –Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου
καλούν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία
σε κοινό μέτωπο υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόρφωση,
για ένα δημόσιο ενιαίο 12χρονο σχολείο
της χειραφέτησης και της κριτικής συνειδητοποίησης.ΑΠΟ ΤΑ Δ.Σ.