11 Οκτωβρίου 2015

Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό13 Τετάρτη 18:30 στο 4ο Δ.Σ ανοικτή σύσκεψη με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

14 Πέμπτη 13:30 παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.


Τα σχολεία συνεχίζουν να υπολειτουργούν με χιλιάδες κενά σε όλη τη χώρα αποτελώντας την πιο τρανή απόδειξη της καταστροφική πολιτικής των Μνημονίων στη δημόσια εκπαίδευση και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Την ίδια στιγμή, η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι το λιγότερο προκλητική, ενδεικτική ωστόσο της πολιτικής μετάλλαξης των νέων διαχειριστών του Μνημονίου. Ο νέος υπουργός Παιδείας με θράσος ζητάει από τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν ως εθελοντές προκειμένου να ανταμειφθούν από την περιβόητη αξιολόγηση, ενώ ο γ.γ του Υπουργείου θεωρεί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε “αριθμητική” με τον αριθμό των διορισμών, πόσο μάλλον με το χρονοδιάγραμμα των τοποθετήσεων των αναπληρωτών.


Ένα πράγμα είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι και ο Οκτώβρης θα θυσιαστεί διδακτικά στο βωμό των περικοπών και της αδιοριστίας, η εργατική οικογένεια είναι σε απόγνωση με κλειστά τα ολοήμερα σχολεία και χιλιάδες συνάδελφοι μας αναπληρωτές θα παραμείνουν στην ανεργία. Το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται από δικαίωμα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας σε ΜΚΟ οργάνωση που θα λειτουργεί με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εθελοντική απλήρωτη εργασία . Αποκαλύπτουν με τον πλέον κυνικό τρόπο στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία με ποιο τρόπο θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων : με ποικίλους εργασιακούς εκβιασμούς και εθελοντισμό.

Στις Κυκλάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των τοποθετήσεων οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι οι εξής :

Δάσκαλοι : 121 από τους οποίους 56 στην πρωινή ζώνη και 65 στα ολοήμερα τμήματα. Επομένως, συνεχίζουν να υπάρχουν στα μέσα Οκτώβρη 56 τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο τάξης, ενώ σχεδόν όλα τα ολοήμερα τμήματα παραμένουν κλειστά στο νομό.

Νηπιαγωγοί : 46 κενά, από τα οποία 17 στην πρωινή ζώνη και 29 στο ολοήμερο.

Ειδική αγωγή : 15 κενά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τοποθέτησης των αναπληρωτών . Για την παράλληλη στήριξη το Υπουργείο έστειλε στις Κυκλάδες μόνο 5 εκπαιδευτικούς (3 δασκάλους και 2 νηπιαγωγούς), μολονότι υπάρχουν περίπου 30 αιτήσεις σε όλο το νομό και είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά δεν υπάρχει άλλη δομή ειδικής αγωγής. Ο μορφωτικός καιάδας γίνεται μια πραγματικότητα για πολλά παιδιά μας.

Φυσική Αγωγή: 12

Αγγλικά : 28

Μουσική : 11

Πληροφορική: 11

Γαλλικά : 8

Γερμανικά : 4

Καλλιτεχνικών : 11

Θεατρολόγοι : 11 .

Αυτή είναι επομένως η “αριθμητική” της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που οι μαθητευόμενοι μάγοι του σχολείου της αγοράς προσπαθούν να συγκαλύψουν. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί το έδαφος προετοιμασίας για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που προετοιμάζει το Υπουργείο τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή έχουν αδειάσει τα ταμεία των σχολικών επιτροπών και τα έξοδα καθαριότητας των σχολικών κτηρίων μειώνονται φέτος κατά 10% έστω και αν οι σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες από πέρσι, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των γονιών και της εργατικής οικογένειας .

Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος μας καλεί την Ένωση Γονέων στη Σύρο και όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε ανοικτή σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη στις 18:30 στο 4ο Δ.Σ Ερμούπολης για τον κοινό συντονισμό της δράσης μας και την Πέμπτη 15 Οκτώβρη σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στις 13:30. Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμένουν κλειστά, με τους αγώνες μας θα τα ανοίξουμε.