14 Μαρτίου 2016

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου μας με την Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων . Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 13.45 παράσταση διαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου (Ομήρου).


Συμπληρώθηκε η σχολική χρονιά και ακόμα το υπουργείο συνεχίζει τις προσλήψεις αναπληρωτών για να καλύψει τα αμέτρητα κενά εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία με:
  • Σύμπτυξη – συγχώνευση τμημάτων και 28 ή 30 μαθητές ανά εκπαιδευτικό σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.
  • Νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.
  • Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγεί τελικά στη μορφωτική του απαξίωση. Ένα ελαστικό πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει επιλεκτικά τα διδακτικά του αντικείμενα, με βάση όχι τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Μετατροπή πάγιων εκπαιδευτικών υποχρεώσεων της Πολιτείας σε πιλοτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και την ειδική αγωγή
  • Με αναθέσεις δευτέρων ειδικοτήτων και υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου




Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σε πλήρη συμφωνία με τους «θεσμούς», θυσιάζει τις ανάγκες του λαού μας και συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας. Επεκτείνει όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ της Ε.Ε και του κεφαλαίου με στόχο την άρση της μονιμότητας και την κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη «κατηγορία» εργαζομένων τους «μόνιμους συμβασιούχους». Η έλλειψη εκπαιδευτικών δεν οφείλεται σε έκτακτους λόγους, όπως οι αποσπάσεις, οι ασθένειες κλπ οι οποίες αντιμετωπίζονται με πρόσληψη αναπληρωτών. Η τακτική των μηδενικών ουσιαστικά διορισμών τα τελευταία 5 χρόνια στην εκπαίδευση έχει εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας καλύπτοντας οργανικά κενά, αναπληρώνουν τον «εαυτό τους» , αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου και είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι στα νησιά των Κυκλάδων η αναλογία μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλησιάζει στο 1-1.
Τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου εκτιμούν ότι μοναδικός τρόπος για την κάλυψη των κενών στα σχολεία μας είναι οι άμεσοι, μαζικοί διορισμοί. Ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να αγωνιστεί μαζί με τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ώστε να αναδείξουν, να διεκδικήσουν, να πιέσουν συλλογικά  για την επίλυση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους και να βάλουν φρένο στον κατακερματισμό και τη διάσπαση!
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:
Κάλυψη όλων των κενών με ισάριθμους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών τώρα.
Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 13.45 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου (Ομήρου).


ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
1.    Αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας και για τη διετία 2010-2012. 
2. Δημοσιοποίηση όλων των κενών πριν γίνουν οι αιτήσεις αναπληρωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι υπηρεσιακές μεταβολές πραγματοποιούνται έγκαιρα στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς (μεταθέσεις-αποσπάσεις κτλ).

3. Προσλήψεις μόνο μέσω κρατικού προϋπολογισμού για γενική και ειδική αγωγή.
 4.    Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά στην α΄ φάση, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους. Οι αναπληρωτές να βρίσκονται στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Νέες φάσεις πρόσληψης μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.
5.    Άμεση άρση του τιμωρητικού (είτε μονοετούς είτε διετούς) αποκλεισμού από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης.
6.    Κοινοποίηση του συνόλου των κενών ανά σχολείο από τις Διευθύνσεις.
7.    Πλήρης διαφάνεια (δημοσιοποιημένοι πίνακες κατάταξης με βάση τα μόρια και τα κοινωνικά κριτήρια) στις τοποθετήσεις με έγκριση του ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ και όχι με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
8.    Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε 1η του επόμενου μήνα.
9.    Αναγνώριση των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και προσμέτρηση στη μισθοδοσία.
10.    Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
11.    Αυξήσεις στο μισθό μας στα επίπεδα του 2009 για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
12.    Επίδομα ανεργίας για όλους τους συμβασιούχους μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
13.  Επίδομα ενοικίου – σίτισης – ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλαγή στρον τρόπο πριμοδότησης των δυσπρόσιτων .
14.    12μηνες συμβάσεις εργασίας, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ
ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ,
ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ!
ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!