21 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ . ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ( 13ου & 14ου μισθού )




Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για αποφάσεις δικαστηρίων που επιστρέφουν τα δώρα (13ο -14ο μισθό) σε εργαζόμενους αναδρομικά. Με βάση και τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ:

Προκειμένου να αποφύγουμε εικόνες φρενίτιδας ατομικών αιτήσεων καταβολής επιδομάτων μέχρι 31/12, ενημερώνουμε ότι θα καταθέσουμε στη Διοίκηση σχετική ομαδική Αίτηση για το σύνολο των εκπαιδευτικών μελών μας που εργάζονται στα σχολεία του Συλλόγου μας. Θα σας αποστείλλουμε μέσα στην εβδομάδα και τη σχετική ομαδική αίτηση. Στο βαθμό που λείπουν συνάδελφοι / ισσες θα στείλουμε και νέα αίτηση.
Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε σε όλους:

Πόσο αποκαλυπτική είναι η ιστορία της διεκδίκησης του περιβόητου επιδόματος των 176 ευρώ και οι θετικές δικαστικές αποφάσεις!!!, που δικαίωναν τους προσφεύγοντες. Τι απαντάνε σήμερα στους εργαζόμενους που τους ζητάνε να επιστρέψουν τα όποια χρήματα πήραν τότε (Δήμοι Αττικής, Σερρών κλπ);

Καταγγέλλουμε:

Φάμπρικα δικηγορικών γραφείων και αυτό οφείλουμε να το αποκαλύψουμε . Δικηγορικά γραφεία στέλνουν σχετικές επιστολές σε Σωματεία και εργαζόμενους, προς άγραν πελατείας, ειδησεογραφικά δελτία διαφημίζουν τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί, και συνδικαλιστές που εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους στις δικαστικές διεκδικήσεις μιλάνε για την αναγκαιότητα μαζικών προσφυγών.

Τι ισχύει συνοπτικά:

1) Έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις χαμηλόβαθμων δικαστηρίων (ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων) οι οποίες στη φάση αυτή αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίοι εργάζονται κατά βάση σε δήμους

2) Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι τελεσίδικες. Μπορεί η διοίκηση να ασκήσει έφεση και να μην καταβάλει άμεσα τα χρήματα. Δεν υποχρεούται να το κάνει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Κρύβοντας ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο, αλλά κι αν κριθούν αμετάκλητα, η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών υπόκεινται στους …δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας.

3) Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες κατηγορίες εργαζομένων δεν προδικάζουν κάτι για τους εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό οι κρούσεις δικηγορικών γραφείων προς συναδέλφους. Ακόμα και αν κερδηθεί μια υπόθεση σε πρώτο βαθμό αυτό θα πάρει χρόνο και έχει αβέβαιη έκβαση στη συνέχεια.

4)Κρύβουν ότι για τον 13ο και 14ο μισθό το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών έχουν κριθεί ως σύννομες, αφού το ΣΤΕ έκρινε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν αυτές οι περικοπές, όχι μόνο συνταγματικό, αλλά και αναγκαίο!!!

5) Να θυμίσουμε ότι μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν υπάρχει “δημοσιονομικός χώρος” για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε πως η φυγή από την πολιτική πραγματικότητα της μεταπρογρμματικής εποπτείας στις δικαστικές αίθυσες συνιστά από μόνη της ρεαλιστική πολιτική επιλογή.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χωρίς να υποτιμάμε καμιά μορφή πάλης, γι' αυτό άλλο θα καταθέσουμε ομαδική αίτηση, εκτιμάμε ότι η διεκδίκηση των μισθολογικών μας απωλείων είναι υπόθεση του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος και των αγώνων που θα ανατρέψουν στην πράξη αυτή την πολιτική των μνημονίων.

  • Η ενίσχυση από μας ενός τέτοιου αποφασιστικού αγώνα μπορεί να επιβάλει την κατάκτηση πραγματικών αυξήσεων.
  • Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
  • Η μόνη ελπίδα απέναντι στη λαίλαπα των μνημονίων και την πολιτική των περικοπών είναι η γιγάντωση του κινήματος.