27 Αυγούστου 2020

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Απόσυρση τώρα της εγκυκλίου για τις άδειες ανατροφής


Πλήρη άδεια ανατροφής 9 μηνών για όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 21 Αυγούστου 2020 με Αριθμ. Πρωτ.: 108357/Ε3, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.». Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό:

1) Δε δικαιούνται άδεια ανατροφής όσοι τα παιδιά τους συμπλήρωσαν το 2ο έτος της ηλικίας , ενώ όσοι έχουν μικρότερα παιδιά μπορούν να πάρουν την άδεια μέχρι να συμπληρώσουν τα τέσσερα έτη.

2) Σε όσους δικαιούνται, τη δίνουν κουτσουρεμένη, υπολογίζοντας την άδεια με τον τύπο (24 μείον την ηλικία του παιδιού σε μήνες) x 9/21 + 1 μήνα για μονογονεϊκές οικογένειες.

3) Σε περίπτωση διδύμων ή τριδύμων ο γονέας δικαιούται επιπλέον άδεια 6 μηνών για κάθε τέκνο πέραν του ενός, ακόμα κι αν είναι πάνω από 2 ετών και ως 4 ετών.

4) Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός είχε λάβει άδεια ανατροφής με αποδοχές έως 3 μηνών και 15 ημερών ή μέρος αυτής, ο χρόνος που πήρε μαζί με το χρόνο που δικαιούται από τον τύπο, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 9 ή 10 μήνες αντίστοιχα.

5) Το τμήμα της άδειας ανατροφής δίνεται μέχρι το παιδί να γίνει 4 χρονών.

6) Σε περίπτωση που έχει περισσότερα του ενός παιδιά, η άδεια υπολογίζεται για κάθε παιδί χωριστά εφόσον είναι κάτω των 2 ετών.

7) Άδεια δικαιούνται και αυτοί που έχουν υιοθετήσει, είναι ανάδοχοι γονείς, είτε αποκτούν τέκνο με παρένθετη μητέρα.Σύμφωνα λοιπόν με πολλές από τις παραπάνω διατάξεις, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας βάζουν κόφτη στα δικαιώματα των συναδέλφων, στερώντας αυτή τη φορά από πολλούς νεοδιόριστους στην ειδική αγωγή το αναφαίρετο δικαίωμα στην άδεια ανατροφής των παιδιών τους.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη εγκύκλιος υποπίπτει σε μια σειρά αυθαίρετων και εσφαλμένων νομικά ερμηνειών για τους εξής λόγους:

1. Ακυρώνει το δικαίωμα που παρέχει η νομοθεσία στους εκπαιδευτικούς για 9μηνη άδεια ανατροφής κι επιβάλλει μόνο τη χρήση της μείωσης ωραρίου. Ταυτόχρονα, περικόπτει από όλους τους αιτούντες το μειωμένο ωράριο ως τα δυο έτη του παιδιού, είτε έκαναν χρήση του είτε όχι ως εργαζόμενοι.

2. Στην εγκύκλιο δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου από αναπληρωτές (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ. αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ).

3. Ο υπολογισμός στους τύπους της εγκυκλίου είναι αυθαίρετος καθώς δεν στηρίζεται σε κάποια νομοθεσία ούτε υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στο μειωμένο ωράριο και τους μήνες ανατροφής.

4. Περικόπτεται το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής σε όσους έχουν τέκνο άνω των 2 ετών.

Σύμφωνα δε και με τη νομική σύμβουλο τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΔΟΕ, η επιχειρούμενη διά της υπ’ αρ. 10857/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. ερμηνεία αναφορικά με την άδεια ανατροφής τέκνου, που δικαιούνται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο και επιβάλλεται η άμεση ανάκλησή της, ή σε αντίθετη περίπτωση, η δικαστική προσβολή της από την Ομοσπονδία για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των ενδιαφερόμενων και η χορήγηση της εννεάμηνης αδείας χωρίς καμία μείωση ή περιορισμό.

Αφού οι συνάδελφοι δούλεψαν σχεδόν 20 χρόνια ως αναπληρωτές, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, αφού για να γεννήσουν το παιδί τους πολλοί αναγκάζονταν να παραιτηθούν επειδή δε δικαιούνταν άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης (τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες όλα αυτά τα χρόνια), αφού πολλές άφηναν τα μικρά παιδιά τους σε παππούδες για να πάνε στις εσχατιές της χώρας γιατί θα αποκλείονταν από τους πίνακες ή θα έχαναν προϋπηρεσία, έρχονται αντιμέτωποι με την αναλγησία της κυβέρνησης. Αντί να βοηθήσει τους νέους γονείς με τις άδειες ανατροφής των παιδιών δημιουργεί νέους αποκλεισμούς.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την σχετική εγκύκλιο και να παρέχει σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ακέραιο το δικαίωμα στην πλήρη εννιάμηνη άδεια ανατροφής καθώς πλήττονται άμεσα εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, αλλά το ζήτημα θα απασχολήσει και όλους τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν στο μέλλον.

Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για την ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Όπως με τους αγώνες μας καταφέραμε τη θεσμοθέτηση της άδειας ανατροφής 3,5 μηνών για τους αναπληρωτές συναδέλφους, έτσι και τώρα απαιτούμε να αρθούν οι αδικίες στις άδειες ανατροφής για όλους τους συναδέλφους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

· Να δοθεί η 9μηνη άδεια ανατροφής στους νεοδιοριζόμενους συναδέλφους χωρίς

όρους και προϋποθέσεις, σε όσους έχουν παιδιά ως τεσσάρων ετών.

· Να δίνεται η 9μηνη άδεια ανατροφής και στους αναπληρωτές.

· Πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Κανένα παιδί δεν δικαιούται λιγότερο τη φροντίδα!