28 Ιουλίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ψήφισμα αλληλεγγύης στον φοιτητή Χρήστο Κυπραίο

 

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συλλογικότητες και φεμινιστικές ομάδες στα Εξάρχεια στις 22/7/2022, εξαιτίας της απόπειρας βιασμού νεαρής γυναίκας στην ίδια περιοχή. 

Καταγγέλλουμε την απαγόρευση της πορείας και τη διάλυσή της, τον ξυλοδαρμό διαδηλωτριών και διαδηλωτών, τον απρόκλητο και άγριο ξυλοδαρμό και τη σύλληψη του φοιτητή του Φυσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Χρήστου Κυπραίου.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μεθόδευσε την απαγόρευση, χωρίς καμία αιτιολογία και έσπευσε να δώσει εντολή για την επίθεση των ομάδων ΜΑΤ στην πορεία. 

Οι εικόνες που έχουν δημοσιοποιηθεί με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, όπου εμφανίζονται αστυνομικοί να βιαιοπραγούν αδιακρίτως, να ξυλοκοπούν πολίτες, να χυδαιολογούν απέναντι σε διαδηλώτριες και διαδηλωτές, να επιχειρούν να τραβήξουν το υπηρεσιακό τους περίστροφο, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς καταστημάτων κρατώντας ομήρους τους θαμώνες, είναι μερικά δείγματα από το κρεσέντο καταστολής μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε και η σύλληψη του φοιτητή Χρήστου Κυπραίου.

Συγκεκριμένα, άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ τον περικύκλωσαν και του επιτέθηκαν απρόκλητα, τον ξυλοκόπησαν άγρια, τον καθήλωσαν μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο συνεχίζοντας να τον χτυπούν και τον συνέλαβαν. Στη συνέχεια, του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του και επαφή με δικηγόρο και καμία ενημέρωση δεν υπήρξε σε κανέναν για το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε από την αστυνομία ή για την κατάσταση της υγείας του. Η απόδοση στον ίδιο  μιας σειράς κατηγοριών, πλήρως ανυπόστατων, όπως δείχνει και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αποτελεί μέρος της συγκάλυψης της βάρβαρης καταστολής της κινητοποίησης ενάντια στους βιασμούς.

Ειδικά σε συγκυρίες σαν τη σημερινή, κατά την οποία οι πολίτες απορούν για την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τέτοιου τύπου πρακτικές και απαγορεύσεις θυμίζουν σκοτεινές εποχές και αντικειμενικά συντελούν στην κάλυψη περιστατικών έμφυλης βίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Εν όψει της δίκης, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 29/7 στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον Χρήστο Κυπραίο, απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ.

 

 

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Σύρου – Τήνου – Μυκόνου
  • Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων