02 Απριλίου 2011

Αμφιβολίες και αλλαγή πλεύσης. Ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Spiegel

Αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό αναφέρεται στην προδημοσίευση ρεπορτάζ της γερμανικής επιθεώρησης Spiegel. Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών και το ΔΝΤ, «κανένας λόγος για να αναδιάρθρωση τώρα», απαντά και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης. Τώρα πλέον, προφανώς δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.

Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα - επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλώντας στους Ευρωπαίους.

Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ ωστόσο διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

Διαψεύδει το ΔΝΤ


Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο διαψεύδει τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περί πιέσεων για να αναδιάρθρωση.

«Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα», αναφέρει στο Reuters εκπρόσωπος του Ταμείου, «το ΔΝΤ υποστηρίζει της θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί μη αναδιάρθρωσης του χρέους και τη θέληση της να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις. Κάθε αναφορά που υποστηρίζει το αντίθετο είναι λανθασμένη».

Απάντηση της Κομισιόν


Σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος για να αναδιάρθρωση τώρα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Όλα τα υποστηρικτικά μέτρα είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Πηγή : in.gr