04 Φεβρουαρίου 2014

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Σ Άνω Σύρου για το my school

Εμείς οι γονείς με αγανάκτηση βλέπουμε την υποκριτική στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης απέναντι στην παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Ενώ απογυμνώνονται οι σχολικές μονάδες από εκπαιδευτικό προσωπικό, απολύονται οι σχολικοί φύλακες, μένουν απλήρωτοι οι σχολικοί τροχονόμοι και οι καθαριστές/καθαρίστριες, η κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε αναλώσιμα είναι στον αέρα, τα σχολικά κτίρια κυριολεκτικά καταρρέουν το Υπουργείο Παιδείας εγκαθιστά ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, όπως το «my school». Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από την εφαρμογή του πιο περιορισμένου σε πληροφοριακά στοιχεία «survey», το οποίο «απέδωσε καρπούς», συγχωνεύοντας μονάδες και αφήνοντας έξω πλεονάζον διδακτικό προσωπικό.

Το πληροφοριακό σύστημα «my school»:
1. Συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών από όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Στην παρούσα φάση ζητούνται το ΑΜΚΑ του μαθητή, στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένειά του, στοιχεία εργασίας και μορφωτικό επίπεδο των γονέων, βιογραφικά στοιχεία αλλοδαπών, στοιχεία για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κ.ά. Πολλά από αυτά τα προσωπικά δεδομένα μαθητών δεν έχουν καμία συνάφεια με τη σχολική φοίτηση, η συγκέντρωσή τους γίνεται χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την παραβίασή τους.
2. Με τις δυνατότητες που διαθέτει θα μπορεί αυτόματα να συλλέγει στοιχεία από το διαδίκτυο, σε συνδυασμό με άλλες εφαρμογές και να τα αποθηκεύει σε κρυφούς φακέλους, επιτρέποντας την πρόσβαση σε αυτούς που θα το διαχειρίζονται για πιθανή αξιολόγηση.
3. Επιβαρύνει τον εκπαιδευτικό με καθημερινές καταχωρήσεις στοιχείων, όχι μόνο διοικητικής αλλά και παιδαγωγικής φύσης. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος εκπαιδευτικός η διευθυντής δεν συμμορφωθεί με αυτήν την υποχρέωση, απειλείται με ποινές.
4. Μέσω αυτού θα γίνει η αξιολόγηση και η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Έχει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιεί αυτόματα τα σχολεία σε σχέση με κάποιους τομείς και δείκτες, όπως κτιριακά και οικονομικά δεδομένα, εκπαιδευτικό προσωπικό , επίδοση μαθητών κ.ά
Η συγκέντρωση σε κεντρικό επίπεδο προσωπικών δεδομένων  των παιδιών μας όπως: ΑΜΚΑ , διεύθυνση κατοικίας, κινητά τηλέφωνα γονέων, η συλλογή στοιχείων όπως: έλεγχος επιδόσεων μαθητών (βαθμοί-portfolio )-απουσίες –ποινές, η εκτίμηση δυνητικών συγχωνεύσεων , η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης ,  δεν εξασφαλίζουν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των σχολείων, παρά εξυπηρετούν το σχέδιο συρρίκνωσης της εκπαίδευσης και το φακέλωμα των μαθητών-μελλοντικών εργαζόμενων.
Όπως η «εξυγίανση» του συστήματος Υγείας, έφερε το κλείσιμο του ΙΚΑ στη Σύρο και σε πολλά άλλα μέρη, αναλόγως φοβόμαστε πως θα γίνει και με την «μηχανογράφηση και τον εκσυγχρονισμό στην Παιδεία».
Ήδη υπάρχουν προσφυγές στο Συνήγορο του Παιδιού και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τα προσωπικά στοιχεία που ζητάει το my school.
Ως γονείς ζητάμε να προστατευθεί η εκπαίδευση των παιδιών μας και το μέλλον τους από κάθε είδους φακέλωμα, από κάθε πιθανή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Καλούμε το Υπουργείο να δείχνει ζήλο για ζητήματα ουσίας και όχι για στατιστικές και αριθμούς. Το χαμόγελο ενός μαθητή, η προσπάθεια ενός εκπαιδευτικού σε ένα τμήμα με 25 παιδιά, το ειδικό σχολείο που δε λειτουργεί και οι πεσμένοι σοβάδες στα σχολικά κτίρια που δεν συντηρούνται μάλλον δεν θα περιληφθούν στις μετρήσεις τους.

Όποιο σύστημα, όποια ηγεσία τολμήσει να διακυβεύσει το μέλλον των παιδιών μας, θα μας βρει απέναντί.