26 Ιουνίου 2015

Απόφαση της 84ης Γ.Σ της ΔΟΕ για ιθαγένεια


 
 
Το δικαίωμα στην ιθαγένεια είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους όσους γεννιούνται ή ήρθαν και ζουν, κατοικούν, εργάζονται και σπουδάζουν στην εδαφική επικράτεια της Ελλάδας. Δεν μπορεί να κουτσουρεύεται για να προσαρμοστεί στα κριτήρια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο πραξικοπηματικά στράφηκε κατά του νόμου 3838/10 και κατάργησε το δικαίωμα στην ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών. 
Ούτε βήμα πίσω από την δημοκρατική αρχή ότι δεν απαιτείται εθνική συνείδηση για την απόκτηση ιθαγένειας, αλλά απλή απόδειξη των δεσμών με την ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε λοιπόν λάθος την απαίτηση της νομιμότητας των γονέων και την εξάρτηση της απόδοσης ιθαγένεια με την επιτυχία στην φοίτηση στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αυτά τα κριτήρια απόκτησης της ιθαγένειας δημιουργούν μια νέα γενιά αποκλεισμένων παιδιών.

Γιατί άραγε τα παιδιά να κουβαλάνε κληρονομικά τον στιγματισμό του «παράτυπου» («λαθρομετανάστη») που επέβαλαν ρατσιστικοί νόμοι αποκλεισμού; Γιατί άραγε, όταν οι γονείς απολύονται και εκπίπτουν της νομιμότητας να την πληρώνουν και τα παιδιά;

Έτσι χιλιάδες παιδιά μένουν ξανά αποκλεισμένα! Το σχολείο, εκτός από εξεταστικό σφαγείο που πετάει έξω χιλιάδες παιδιά, ιδιαίτερα από τα στρώματα των εργαζόμενων, τώρα θα αξιολογεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελευθερίες και δικαιώματα των παιδιών, αποδίδοντας ή όχι ιθαγένεια με την βαθμολογία! Τα σχολεία θα έχουν παιδιά δύο κατηγοριών, έλληνες επιτυχόντες ή αποτυχόντες, με πλήρη δικαιώματα και μετανάστες με πλήρη δικαιώματα, μόνο για επιτυχόντες. Πρόκειται για συστηματοποίηση του αποκλεισμού.

Στα σχολεία μας, θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα και όχι να διαχωρίζονται με βάση την εθνικότητά τους!

Διεκδικούμε μαζί με το ξήλωμα των μνημονίων της φτώχειας, να μπει τέλος στη ρατσιστική κληρονομιά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να δοθεί νέα ευκαιρία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, με απόδοση πλήρων δικαιωμάτων ψήφου και θρησκευτικής λατρείας, με χτίσιμο τζαμιών για τους μουσουλμάνους. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να φύγει ο φράχτης του θανάτου στον Έβρο και η FRONTEX. Άσυλο στους πρόσφυγες. Καμιά εφαρμογή των κανονισμών του Δουβλίνου-Σέγκεν. Καμιά συμμετοχή στα νέα δολοφονικά σχέδια για βομβαρδισμό των σαπιοκάραβων των προσφύγων στη Λιβύη.

Διεκδικούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα χωρίς αποκλεισμούς. Γι’ αυτό, απαιτούμε να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο αναγνώρισης πλήρους δικαιώματος στην ιθαγένεια, χωρίς την εξάρτησή του από τη νομιμότητα των γονέων και την επιτυχή φοίτηση στην εκπαίδευση.