07 Ιουνίου 2015

Συγκρότηση νέου Δ.Σ - Αποφάσεις Γ.Σ



Ύστερα από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου και στα τρία νησιά ευθύνης του, τα μέλη του νεοκλεγέντος Δ/Σ συνήλθαν για τη συγκρότησή του σε σώμα κι αποφάσισαν την κατανομή καθηκόντων τους ως ακολούθως:

Πρόεδρος : Καλημερίδης Γιώργος

Α΄Αντιπρόεδρος: Παππά Ευαγγελία

Β΄Αντιπρόεδρος (Τήνου) Μπόρτας Στυλιανός

Γ΄ Αντιπρόεδρος (Μυκόνου) Κουσκουνέλου Μαρία

Γραμματέας : Μουκατεμίδης Αναστάσιος

Ταμίας: Ξενάκη Αικατερίνη

Μέλος: Σκρέτα Τάνια

B. Αποφάσεις Γ.Σ

1. Μαζικοί Διορισμοί με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης
Η εικόνα του δημόσιου σχολείου μετά από 5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής είναι τραγική και αποδεικνύει το μέγεθος της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων (μόνιμοι, αναπληρωτές τακτικού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, πλήρους, μειωμένου ωραρίου κτλ), οι μηδενικοί διορισμοί, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, η συνακόλουθη μείωση των οργανικών θέσεων και η συρρίκνωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας αποτέλεσαν τις βασικές όψεις του σχολείου της αγοράς που προωθεί η Ε.Ε και ο ΟΟΣΑ και υιοθέτησαν με θέρμη οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Την πενταετία 2010-4 υπήρξαν 11.045 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια, οι οποίες λόγω των μηδενικών προσλήψεων έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κενά. Το 2010 υπηρετούσαν 74.518 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, ενώ σήμερα μόνο 68. 235. Περίπου 15% με 20% των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εργάζεται με κάποια μορφή ελαστικής απασχόλησης.

Παράλληλα, εδώ και δυο δεκαετίες περίπου, είτε στο ολοήμερο είτε στον πρωινό κύκλο του δημοτικού σχολείου διδάσκουν εκπαιδευτικοί πληροφορικής, εικαστικών, θεατρολόγοι και γαλλικών και γερμανικών. Για όλους αυτούς τους κλάδους δεν έχει συσταθεί τελικά ούτε μια οργανική θέση. Και όμως μόνο για τη λειτουργία των 1330 σχολείων ΕΑΕΠ χρειάζονται σήμερα περισσότεροι από 6000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων επιπλέον των ήδη υπηρετούντων με οργανική θέση (ενδεικτικά 1300 θέσεις γυμναστών, 1000 εικαστικών, 1300 πληροφορικής, 1300 αγγλικών κ.ά.). Αν στους παραπάνω προσθέσουμε τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των κλασικών ολοήμερων, τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας (γαλλικά, γερμανικά) στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία αλλά και τις ανάγκες σε δασκάλους για τη λειτουργία των αντισταθμιστικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.), το χωρισμό των υπεράριθμων τμημάτων (2636 τη φετινή χρονιά), τη μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής και ενίσχυσης των δομών της ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης-παράλληλη στήριξη), τότε ο αριθμός των νέων οργανικών θέσεων που πρέπει να ιδρυθούν ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για κάθε διδακτικό αντικείμενο του Δημοτικού Σχολείου ξεπερνά ενδεχομένως τις 10000!

Η δημόσια εκπαίδευση δεν αντέχει άλλη μια χρονιά μηδενικών διορισμών, κενών και εργασιακής ομηρείας των εκπαιδευτικών . Θεωρούμε ότι το αίτημα για μαζικούς διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου πρέπει να αποτελέσει βασικό αίτημα πάλης της ΔΟΕ και να απασχολήσει τις εργασίες της 84ης Γ.Σ της.

Διεκδικούμε :


Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση των προγραμμάτων πρόσληψης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.

Άρση της τιμωρητικής διαγραφής από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης. Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για μεταφορά των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης.


Επίδομα ΟΑΕΔ στο ύψος του μισθού για το σύνολο του διαστήματος της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους.


Κατάργηση του Ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου). Κατάργηση του ορίου της επταετίας στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών.


Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την αρχή του σχολικού έτους. Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις αναπληρωτών στα προγράμματα αυτά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.


15 μαθητές σε νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξη Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα για τις υπόλοιπες τάξεις. Δημιουργία τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολείο.


Β. Ψήφισμα για το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων στη Μύκονο

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, εμείς οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στο νησί της Μυκόνου, ζήσαμε έντονα το φαινόμενο ορισμένων ιδιοκτητών οι οποίοι αρνούνται να ενοικιάσουν τις οικίες τους σε δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να τα ενοικιάσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ζήσαμε εξώσεις σε υπαλλήλους νοσοκομείων, δάσκαλων και καθηγητών, άλλοι αναγκάστηκαν σε πρόχειρες λύσεις στέγασης. Άραγε από το Σεπτέμβριο θα μείνουν χωρίς γιατρούς και αγράμματα τα παιδιά τους;

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου καλεί σε συνεργασία όλους τους φορείς ( Δήμο Μυκόνου, Συλλόγους και Σωματεία Ιδιοκτητών δωματίων, ΕΛΜΕ ), ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα.