24 Νοεμβρίου 2015

Για την απογραφή των εκπαιδευτικών



Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η εγκύκλιος-οδηγία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων , κατ’ εφαρμογή εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία ζητείται από τους συναδέλφους, μέχρι τέλη Νοέμβρη, προσωπική υπεύθυνη δήλωση για την απογραφή του τρόπου διορισμού (επετηρίδα, ΑΣΕΠ κ.λπ.) και του αριθμού των ως προς την υγειονομική περίθαλψη προστατευόμενων μελών, τη στιγμή που αμφότερα είναι γνωστά στην υπηρεσία.

Η δήλωση σχετικά με τον τρόπο διορισμού μας δημιουργεί την υποψία ότι αφορά την προετοιμασία του διοικητικού μηχανισμού για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων σε αξιολογικούς πίνακες. Θυμίζουμε την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση αυτή αφορούσε τα κριτήρια επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Με βάση αυτά, ένα βασικό κριτήριο με μεγάλες διαφορές στη μοριοδότηση αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ο υπάλληλος μπήκε στο Δημόσιο. Στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν το «σκληρό» ΑΣΕΠ, δηλαδή γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ή πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πριμοδοτούνταν με 30 μόρια, σε αντίθεση με την επετηρίδα που μετρούσε με πέντε μόρια για τους υπαλλήλους.

Εκτός αυτού όμως, οι πίνακες κατάταξης αποτελούν το εργαλείο που προωθεί και το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ για να χρησιμοποιηθούν σε κάθε ευκαιρία, είτε σε σχέση με το μισθολόγιο και τον μεταξύ των υπαλλήλων μισθολογικό διαχωρισμό είτε σε σχέση με την αξιολόγηση και την κινητικότητα .

Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα αντιπαλέψουμε με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να προωθήσει την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων, την κινητικότητα-διαθεσιμότητα-απόλυση και τελικά την κατηγοριοποίηση και καταστροφή των δομών και των κοινωνικών αγαθών όπως η παιδεία, η υγεία κ.λπ.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Κυκλάδων να αποσύρουν την εγκύκλιο που απαιτεί υπεύθυνες δηλώσεις για στοιχεία γνωστά στην υπηρεσία. Καλούμε τη ΔΟΕ να τοποθετηθεί κεντρικά για το ζήτημα με σκοπό μια συνολική τοποθέτηση και στάση του κλάδου.