11 Ιουλίου 2016

Σχετικά με τις αναδρομικές περικοπές στο μισθό των συναδέλφων μας αναπληρωτών από τη ΔΠΕ Ν. Κυκλάδων
Μια ακόμη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όμηροι εδώ και χρόνια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οδηγήθηκαν και πάλι στην ανεργία. Με την πιθανή εφαρμογή του νέου σχολείου Φίλη μπορεί να μην ξαναβρούν θέση στο δημόσιο σχολείο. Παρ' όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την παρακράτηση του τελευταίου μισθού τους από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων. Αυτή είναι δυστυχώς η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.Η Διεύθυνση προχώρησε σε παρακράτηση μισθοδοσίας με βάση το ν. 4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ / 6-5-2016) αναδρομικά από 1/1/2016 σε όσους αναπληρωτές είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στο βαθμό Δ0 (προϋπηρεσία άνω των 7 χρόνων). Το «πρόβλημα προέκυψε» από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έπρεπε με βάση το νέο μισθολόγιο από 1/1/2016 να καταταγούν στο μισθολογικό κλιμάκιο Ε2 (που δεν υπήρχε μέχρι τότε για τους αναπληρωτές) και με βάση αυτή τη μισθοδοσία να υπολογιστούν οι προσωπικές διαφορές.

Η πραγματοποίηση αυτής της «κατάταξης» (προσαρμοσμένη πλήρως στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές και τα νέα μισθολόγια ) οδηγεί σε μικρότερο μισθό, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική συνολική άμεση παρακράτηση της διαφοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για μείωση του μισθού μέσα από την κλοπή προϋπηρεσίας προκειμένου το κράτος να γλιτώσει τα χρήματα από την μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς. Είναι πραγματικά προκλητικό για το πιο δοκιμαζόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης να κλείνει η σχολική χρονιά με την εξαφάνιση ενός ολόκληρου μισθού. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν ευθύνονται για το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης που διαφημίστηκε ως μισθολόγιο αυξήσεων και πλήρους εξίσωσης αναπληρωτών και μόνιμων, ενώ στην πραγματικότητα συνδέεται με τον κόφτη των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Και όλα αυτά παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας στη ΔΟΕ ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά παρακράτηση στους συναδέλφους αναπληρωτές. Η κοροϊδία φαίνεται ότι συνεχίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή κατά τόπους στελέχη του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης δίνουν εξετάσεις πίστης εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων του τρίτου μνημονίου πάνω στις πλάτες των αναπληρωτών. Δεν πρόκειται, σε καμιά περίπτωση, να το ανεχτούμε.
Σε αυτή την κατεύθυνση :
  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταβληθεί κανονικά ο μισθός των συναδέλφων μας, με δεδομένο ότι και η νομοθεσία (ν. 4354 16/12/2015, άρθρο 27) έχει προβλέψει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και οι αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται». Το ίδιο άλλωστε έχει γίνει σε πολλές Διευθύνσεις Π.Ε σε ολόκληρη τη χώρα και άρα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την επιλεκτική ερμηνεία των νόμων και την περικοπή μισθών ανά περιοχές.
  • Απαιτούμε να αρθεί η αδικία που υπάρχει σχετικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στη μισθολογική τους εξέλιξη και να αναγνωρίζεται πλήρως όλη η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί στο δημόσιο σχολείο χωρίς πλαφόν.
  • Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη για όλους .