06 Μαρτίου 2017

ΔΟΕ : Τοποθέτηση και δυνατότητα μετακίνησης - δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Κύριε Υπουργέ,
με αφορμή έγγραφο αίτημα που σας απέστειλαν στις 8 και 21 Φεβρουαρίου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χίου και Λήμνου σχετικά με τη μετακίνηση αναπληρωτή συναδέλφου από τη Λήμνο στη Χίο ώστε να είναι δυνατή η συνυπηρέτησή του με την, επίσης, αναπληρώτρια σύζυγό του, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., πέρα από την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών καθώς και στο αίτημα για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνυπηρέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θεωρεί πως είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση πλαισίου διαδικασιών το οποίο θα αφορά το εργασιακό καθεστώς και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Είναι σαφές ότι κυρίαρχο αίτημα της Δ.Ο.Ε. αποτελεί η άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, αφού τα τελευταία χρόνια και με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και συνεχούς μετακίνησης από χρόνο σε χρόνο σε όλη τη χώρα. Οι επιπτώσεις τόσο στη ζωή τους όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν μια μόνιμη και σταθερή σχέση με τους μαθητές τους, είναι πολύ σοβαρές.
Με βάση τα παραπάνω, αποτελεί ομόφωνη θέση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., η οποία έχει τεθεί σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας τα τελευταία χρόνια, η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου ικανού να διασφαλίσει ίσους όρους εργασίας για αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει η πολιτεία, ως αποκλειστικά υπεύθυνη (με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α.) για την όλο και πιο εκτεταμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να αντιληφθεί ότι το καθεστώς που διέπει τους όρους πρόσληψης και εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι, επιεικώς, απαράδεκτο.
Η μη ταυτόχρονη και με πολλές μορφές (ως προς την πληρωμή και το ωράριο) πρόσληψη των αναπληρωτών αποτελεί το σημείο έναρξης της εφαρμογής ανισοτήτων και αδικιών μεταξύ τους για να προχωρήσουμε στην άνιση, σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αντιμετώπισή τους σε θέματα επιδομάτων θέσης, αναρρωτικών και άλλων αδειών, μητρότητας και τα εργασιακά τους δικαιώματα συνολικά. Βασικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι τα εξής:
  • Δημοσιοποίηση όλων των κενών πριν γίνουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών. Τα μόνα κενά είναι εκείνα που προκύπτουν έκτακτα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα οποία όμως είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτουν οι αναπληρωτές.
  • Η πρόσληψη των αναπληρωτών να γίνεται σε όλα τα κενά στην α’ φάση και για την ειδική και για τη γενική αγωγή, με εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους. Οι νέες φάσεις πρόσληψης να είναι μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.
  • Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης) με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων, αφού για χρήση άνω των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας παύει να προσμετράται. Επιπρόσθετα, οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης ούτε άδεις ανατροφής παρά μόνο άνευ αποδοχών.
  • αξιοκρατική τοποθέτηση αναπληρωτών από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. με βάση τη σειρά τους στους πίνακες αναπληρωτών.
  • πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, ίδια με των μόνιμων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πρόκειται να σας θέσει αναλυτικά το ζήτημα και στην συνάντηση που θα έχει μαζί σας καθώς και με νεώτερο κείμενό του με την επιδίωξη η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει με ένα πλαίσιο τέτοιο που δε θα διαιωνίζει αδικίες και δεν θα διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς.