Και εμφανιστεί κάποιος εκπρόσωπος της εκπαιδευτικής διοίκησης της περιφέρειάς σας μαζί με δύο συμπαθέστετους κυρίους της αλλοδαπής και αρχίσουν να διατυπώνουν αθώες φαινομενικά ερωτήσεις όπως : πόσοι είναι οι μόνιμοι και πόσοι οι αναπληρωτές στο σχολείο, αν οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν στο σχολείο διαθεματικά, αν το σχολείο έχει την αναγκαία αυτονομία να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από χορηγούς, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για τουρίστες με εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα γύρω από τη λειτουργία του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Είναι το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ που κάνει πλέον βόλτες στα σχολεία μας.
Δεν είναι δυστυχώς ένα κακόγουστο ανέκδοτο . Το είδαμε πλέον και αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: οι δολοφόνοι του δημόσιου σχολείου σε παγκόσμιο επίπεδο να κυκλοφορούν με πλήρη ελευθερία κινήσεων στα σχολεία μας, προκειμένου να μας προτείνουν μετέπειτα, όπως το 2011, μια από τα ίδια, δηλαδή αξιολόγηση εκπαιδευτικών και απολύσεις, λειτουργία των σχολείων με όρους επιχειρήσεων, διαφοροποιημένη χρηματοδότηση, προσλήψεις εκπαιδευτικών ανά σχολείο και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους. Οι επισκέψεις του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας είναι πλέον μια πραγματικότητα. Το μόνο που θέλουν να ισχυριστούν αυτή τη φορά είναι ότι η συνταγή ΟΟΣΑ έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Νομιμοποίηση αναζητούν τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση για να επιβάλλουν μια πολιτική που εδώ και μήνες είναι προαποφασισμένη, όπως περίτρανα φαίνεται από την ενδιάμεση έκθεση του υπερεθνικού οργανισμού που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ εγκατεστημένα όλο τον Σεπτέμβρη στο υπουργείο Παιδείας ενώ σχεδίασαν το νέο γύρο επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είχαν το πολιτικό θράσος να επισκεφτούν τα δημόσια σχολεία που μαστίζονται από την αδιοριστία, την ελαστική απασχόληση και τη χρόνια υποχρηματοδότηση.
Στις Κυκλάδες σχεδόν ένας στους δύο εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής και περιπλανιέται εδώ και μια δεκαετία πλήρως απαξιωμένος επαγγελματικά στις ποικίλες “τουριστικές βιομηχανίες” της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ στο Κερατσίνι διώκονται εκπαιδευτικοί επειδή είχαν την τόλμη να διδάξουν σε προσφυγόπουλα. Αυτή είναι η σημερινή αντίθεση στο δημόσιο σχολείο. Από τη μια ο κόσμος της εκπαίδευσης που δίνει τη μάχη της μόρφωσης ως συλλογικό αγαθό μέσα στις σχολικές τάξεις και από την άλλη οι χαρτογιακάδες των υπερεθνικών οργανισμών και του υπουργείου Παιδείας, κλεισμένοι στα μονόχνωτα γραφεία της εξουσίας να επεξεργάζονται το νέο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.
Καθόλου τυχαία η επίσκεψη του ΟΟΣΑ συνοδεύεται από πλήθος δημοσιευμάτων που προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια εικόνα πλήρους απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με το τίτλο “ Είδε και έφριξε” ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι στη νέα έκθεση η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι υπογραμμισμένη με κόκκινα γράμματα. Αλήθεια γνωρίζουν από τώρα το πόρισμα του ΟΟΣΑ πριν καν συνταχθεί; Η τακτική αυτή είναι δυστυχώς παγκοσμίως γνωστή, ο χαρακτηρισμός ενός εκπαιδευτικού συστήμαtος ως αποτυχημένου με βάση τα κριτήρια ΟΟΣΑ, οδηγεί στην τελική υιοθέτηση των αντιεκπαιδευτικών του προτάσεων, μετά από ένα κλίμα πανικού που έχουν καλλιεργήσει συντονισμένα τα μμε. Ετοιμάζεται ένας νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Ως σύλλογος θα απαντήσουμε σε ένα μόνο ερώτημα που έθεσε ο ΟΟΣΑ στους συναδέλφους μας. Ποιο είναι το όραμά μας για το δημόσιο σχολείο. Είναι το δημόσιο ενιαίο 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργατικής χειραφέτησης, χωρίς επιτροπεία από τους υπερεθνικούς οργανισμούς. Για το όραμά μας αυτό δεν χρειαζόμαστε τον ΟΟΣΑ, αρκούν οι αγώνες μας και οι αγώνες όλου του λαϊκού κινήματος. Και με αυτό το όραμά μας για το δημόσιο σχολείο θα συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.