12 Φεβρουαρίου 2020

Να καταργηθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όλοι /ες στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη . Απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου




Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται υπό την «μπαγκέτα» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του Σ.Ε.Β. και πατάει στην αντιασφαλιστική τομή που συμπύκνωσε ο νόμος Κατρούγκαλου καθώς και σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις της τελευταίας 20ετίας. Στόχος του η διάλυση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος των εργαζομένων, οι συντάξεις πείνας που θα ανταποκρίνονται στις δημοσιονομικές απαιτήσεις της οικονομικής επιτήρησης, η εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα και η εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου η τελευταία να αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών επιχειρήσεων.


Ο νέος νόμος επιδιώκει να θωρακίσει το νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να προωθήσει προσαρμογές για να τον καταστήσουν ακόμα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα.

Στην ουσία στο σύστημα των τριών πυλώνων για τους νέους ασφαλισμένους το κράτος περιορίζεται στην καταβολή μιας υποτυπώδους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Η υποχρέωση και η ευθύνη για την εξασφάλιση οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης συνταξιοδοτικής παροχής μετατίθεται στους εργαζόμενους, μέσω επαγγελματικών ταμείων (δεύτερος πυλώνας) και ιδιωτικών συμβολαίων (τρίτος πυλώνας). Η «πλοήγηση» και η επιβίωση στη ζούγκλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αφορά πλέον τους ίδιους τους εργαζόμενους και θα είναι υποχρεωτική. Θα εξαναγκαστούν άμεσα ή έμμεσα στη λήψη ατομικών αποφάσεων προκειμένου να «επενδύσουν», δηλαδή να τζογάρουν, χωρίς καμιά εγγύηση, μέρος του εισοδήματός τους σε κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Η εγκατάλειψη του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους αφενός στις δυνάμεις της αγοράς και τις αβεβαιότητές της, και αφετέρου στην επισφάλεια και στην ανεργία στο οικονομικό επίπεδο. Τι σύνταξη μπορεί να χτίσει, “ανταποδοτικά” ένας εργαζόμενος αν δουλεύει μια δεκαετία με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, περνάει μεγάλα διαστήματα στην ανεργία ή στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα δουλεύει χωρίς κοινωνική ασφάλιση;



Συγκεκριμένα, στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα προβλέπεται:
  • Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • Διατήρηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Διατήρηση και επέκταση της λεηλασίας, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
  • Διατήρηση των εξευτελιστικών ποσοστών αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. 
  •  
  • Καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.


Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους.

Δύο μόνο παραδείγματα :

α ) Εκπαιδευτικός με 32 χρόνια υπηρεσίας πριν το νόμο Κατρούγκαλου, έπαιρνε 1031 ευρώ καθαρά κύρια σύνταξη. Μετά τον νόμο, η κύρια σύνταξη για έναν εκπαιδευτικό που θα συμπληρώσει 32 χρόνια έπεσε περίπου στα 800 ευρώ!

β) Το ΕΦΑΠΑΞ, για έναν εκπαιδευτικό με 35 χρόνια υπηρεσίας, έχει μειωθεί από τις 50 χιλ ευρώ, στις 25.000 ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μείωση 50% και έπεται και ακόμα μεγαλύτερη.

Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

Η κοινωνική ασφάλιση και η σύνταξη δεν είναι κάτι μακρινό, γενικό και αόριστο που αφορά μόνο τους μεγάλους σε ηλικία εργαζομένους. Αποτελεί αντίθετα τη βασική κοινωνική εγγύηση όλων των εργαζομένων, τη διασφάλιση ότι δεν θα πεταχτούν στο δρόμο κάποια στιγμή ως “γέρικα άλογα”.

Διεκδικούμε παλεύουμε :


  • Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου. Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Κοινωνική ασφάλιση και υγεία. α επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.).


  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 58 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
  • Κατάργηση της μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
  • Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά Δημόσιο.
  • Όχι σε μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού.

Όλοι / ες στην απεργία στις 18 Φλεβάρη και στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 10:30 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου