08 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΙΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου  το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του καλεί τους Διευθυντές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στις  ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις με εισηγητές στελέχη του ΙΕΠ υπό́ την εποπτεία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης από  τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, με σκοπό́ την ενημέρωση για την εφαρμογή τος εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών Μονάδων. Στο έγγραφο με τονισμένα γράμματα αναφέρεται ότι η συμμετοχή́ όλων των Δ/ντών Σχολικών Μονάδων είναι απαραίτητη, για να εξασφαλίσει με εκβιασμό την παρακολούθησή τους καθώς   οι τηλεδιασκέψεις γίνονται σε ώρες που παραβιάζουν το εργασιακό ωράριο(13:30-16:00 ή 16:30-19:00).


            Το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε αξιοθαύμαστη ετοιμότητα για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης στα μέσα της σχολικής χρονιάς και εν μέσω του τρίτου κύματος πανδημίας και υποκριτικό ενδιαφέρον  για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ετοιμότητα που δεν είχε ούτε για την λήψη κατάλληλων μέτρων (μείωση αριθμού μαθητών/τριών, πρόσληψη αναπληρωτών, εκ περιτροπής λειτουργία, τεστ ανίχνευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εκπαιδευτικούς κ.α.)  για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά,  ούτε  για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών στην τηλεκπαίδευση ούτε για την έγκαιρη και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών .

            Θεωρούμε άκαιρη και υποκριτική  την εφαρμογή της αξιολόγησης από το ΥΠΑΙΘ τη στιγμή που είναι διάχυτη η αγωνία για την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας και προέχει η διασφάλιση της υγείας.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, αντιθέτως όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, η συμμετοχή είναι «απαραίτητη». Πώς θα μπορούσε η συμμετοχή να είναι υποχρεωτική σε μια ενημέρωση που πραγματοποιείται κι εκτός εργασιακού ωραρίου;

Καλούμε

Την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να υπερασπιστούν το εργασιακό ωράριο των προϊσταμένων στα νηπιαγωγεία και των διευθυντών των σχολικών μονάδων στηρίζοντας τις/τους συναδέλφους που δε θα συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις για την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Κανένας μόνος του απέναντι στις κυβερνητικές στοχεύσεις. Με τη συλλογική μας στάση και απόφαση, υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τον παιδαγωγικό μας ρόλο.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου – Τήνου – Μυκόνου