26 Ιανουαρίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ο αυτοεγκλωβισμός του ΥΠΑΙΘ στις άκαιρες εντολές για τηλεκπαίδευση

 


 

Η επέλαση της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ελπίδα» έπληξε και συνεχίζει να πλήττει με σφοδρότητα αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσα σε αυτές και τις Κυκλάδες. Οι πολίτες, όμως, δεν ήρθαν αντιμέτωποι μόνο με τον κακό καιρό, αλλά και με μια σειρά δυσλειτουργιών, ανεπαρκειών και παλινωδιών του κρατικού μηχανισμού, με πιο εξόφθαλμη την περίπτωση του κλεισίματος κεντρικών οδικών αρτηριών, τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οχημάτων και την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, ακόμα και στην πολυδιαφημισμένη και πολυχρηματοδοτούμενη «Αττική Οδό».

Όλα αυτά κι ενώ η κακοκαιρία είχε εγκαίρως προβλεφθεί και παρουσιαζόταν συνεχώς μια μιντιακή εικόνα απόλυτης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Από κοντά και το ΥΠΑΙΘ σε ένα μπαράζ δηλώσεων, κατά βάση επικοινωνιακής σκοπιμότητας, για λειτουργία των σχολείων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι σύλλογοί μας ,απ' τη στιγμή που στάλθηκε η συγκεκριμένη οδηγία, επεσήμαναν τα ακόλουθα:

 • Η τηλεκπαίδευση γίνεται απ' τις σχολικές μονάδες και με τα μέσα που μας παρέχονται απ' τα σχολεία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε τον προσωπικό μας εξοπλισμό και χώρο. 
 •  Προσερχόμαστε στον χώρο του σχολείου μόνο υπό ασφαλείς προϋποθέσεις. Δεν είμαστε αναλώσιμες και αναλώσιμοι, προέχει η ζωή όλων μας!
 •  Αν το Υπουργείο έχει πραγματική έγνοια για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να φροντίσει για την ουσιαστική κάλυψη όλων των χιλιάδων  καταγεγραμμένων κενών πανελλαδικά και να μην  επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. 
 •  Καμία συγκάλυψη της "κανονικότητας" των αποκλεισμών. Παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές. Δεν περισσεύει κανείς.
 •  Παροχή γονικών αδειών για να μπορέσουν οι γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

            Οι «διθυραμβικές» ανακοινώσεις ότι λειτούργησαν πάνω από 46.000 διαδικτυακές «τάξεις», μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσουν και αποδεικνύουν ότι το πραγματικό ενδιαφέρον εξαφανίζεται κάτω από τον εικονικό εντυπωσιασμό.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων χαιρετίζουν τους/τις εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες και τους/τις διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες νηπιαγωγείων, που τίμησαν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και το ενδιαφέρον για τις πραγματικές μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών και ακολούθησαν τις κατευθύνσεις των Συλλόγων και της ΔΟΕ.

Επίσης τονίζουμε εμφατικά στους/στις συναδέλφους:

 •  Δεν υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής  εμφανώς παράνομων προφορικών ή ανεπίσημων εντολών.
 •  Δεν υπάρχει υποχρέωση γραπτής απάντησης  όταν ζητείται προφορικά ή με ανεπίσημο τρόπο ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας. Εάν υπάρξει επίσημο έγγραφο που ζητά κάτι τέτοιο , ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με τα ΔΣ των Συλλόγων μας.

      Το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση ας αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις καθυστερημένες, επικαλυπτόμενες και αλληλοαναιρούμενες ενημερώσεις.

Το επιτελικό κράτος που σήμερα μετακυλίει τις ευθύνες στις εταιρείες που είναι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού είναι το ίδιο κράτος που παραχωρεί το νεράκι της ΕΥΔΑΠ στις εταιρείες που κατηγορεί.

Τα χιόνια θα λιώσουν, τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) όμως θα μείνουν και η κυβέρνηση θα ποντάρει στη λήθη και τη σύγχυση που σκορπίζουν τα αργυρώνητα ΜΜΕ για να παραλύει την κοινωνική αντίσταση.

Γιατί κάθε φορά που λιώνει το χιόνι μένει η λάσπη, που κάποιος πρέπει να την καθαρίσει.

Τουλάχιστον, πριν συμβεί αυτό ας χαρούν τα παιδιά το παιχνίδι, όπως έκαναν πάντα σε αυτόν τον τόπο όταν χιόνιζε.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 •   Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
 •  Πάρου – Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
 •  Σύρου – Τήνου – Μυκόνου
 •  Θήρας και Νήσων