11 Φεβρουαρίου 2022

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ- ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας συμπαρίστανται στους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO. Η εταιρεία χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ, ΟΥΚ, Λιμενικό Σώμα και όποιον άλλο μηχανισμό καταστολής μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάμψει την απεργιακή τους κινητοποίηση. Το σχέδιο των δυνάμεων καταστολής ναυάγησε χάρη στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Cosco, την μαζική αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτήν από δεκάδες σωματεία και εργαζόμενους που βρέθηκαν από τα ξημερώματα στον χώρο της απεργίας. Η κυβερνητική απόφαση για αποστολή των δυνάμεων καταστολής στο Λιμάνι για να στηρίξουν το μονοπώλιο της COSCO έρχεται μετά την δικαστική απόφαση που (σε εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη) έβγαλε και αυτήν την απεργία παράνομη. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων και των κερδών της εργοδοσίας και ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι ικανό και ταχύτατο όταν πρόκειται να δράσει υπέρ των εργοδοτών.

Η απεργία γίνεται γιατί εδώ και 4 μήνες η COSCO αναβάλλει συνεχώς να κρατήσει τις δεσμεύσεις της, που δόθηκαν ως αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων, και αφού είχε αφήσει τη ζωή του ο εργαζόμενος Δημήτρης Δαγκλής σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Οι λιμενεργάτες με την απεργία τους  διεκδικούν:

Την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις,

Την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και

Την επαναπρόσληψη δεκάδων απολυμένων που είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου, σταθερή και μόνιμη εργασία σε όλους.

 

Η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται κανονικά και περιφρουρείται από τους εργαζόμενους και τις απεργιακές φρουρές.

Στο μεταξύ η Cosco προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να βγει η απεργία που γίνεται με απόφαση του Ε.Κ. Πειραιά και αυτή παράνομη. Ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και ειδικότερα την «παρουσία προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», πρακτικά να μην απεργήσει το 1/3 και πλέον των εργατών, να μην ξαναγίνει ποτέ απεργία στο λιμάνι γιατί αποτελεί τομέα ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο. Και πώς να μην είναι; Το πρώτο 9μηνο του 2021 τα αφεντικά είχαν κέρδη αυξημένα κατά 1.651%.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απεργούς της COSCO. Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε κάθε απόφασή τους να συγκρουστούν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και  τον ν. Χατζηδάκη. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Μαζικός μαχητικός αγώνας όλων των εργαζομένων για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, να σπάσει στην πράξη το αντιαπεργιακό τερατούργημα. Η αλληλεγγύη είναι πιο ισχυρό όπλο από τις δυνάμεις καταστολής. Απαιτούμε να φύγουν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής και να ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε τα συνδικάτα, όλα τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των κλάδων να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγώνα των εργαζόμενων στην Cosco, να γενικεύσουμε τώρα την εργατική αντίσταση με 24ωρη  πανεργατική απεργία, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. 

Ο αγώνας των εργατών της COSCO είναι δίκαιος και είναι αγώνας όλων μας.


Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών : 

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων 
  • Πάρου – Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» 
  • Σύρου – Τήνου – Μυκόνου