04 Νοεμβρίου 2023

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Υπερασπίζουμε την παιδαγωγική μας ελευθερία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας

 

Ανακοινώθηκε η νέα εγκύκλιος για την ατομική αξιολόγηση του σχολικού έτους 2023 – 2024, αντιγραφή της προηγούμενης με αλλαγμένες μόνο τις ημερομηνίες, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απειλές για δήθεν ποινές, μιας και δεν μπορούν να ισχύουν για όποιον/όποια συμμετέχει στην Απεργία - Αποχή.

Αντί, λοιπόν, για τη μονιμοποίηση των νέων συναδέλφων, καθώς έχει παρέλθει προ πολλού η δόκιμη διετία, αποστέλλεται «εγκύκλιος» με οδηγίες «προς γνώση και συμμόρφωση».

 Ως απόδειξη της εκπαιδευτικής και υπηρεσιακής επάρκειας δεν αρκούν τα τόσα χρόνια ανώτατων σπουδών, οι εξετάσεις  επί εξετάσεων, το βασικό πτυχίο και σε πολλές περιπτώσεις οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και οι ξένες γλώσσες, δεν αρκούν τα χρόνια υπηρέτησης στα δημόσια σχολεία - περιφερόμενοι ανά την επικράτεια, με μισθό στα όρια της επιβίωσης ή και χαμηλότερα - αλλά οι δυο ώρες παρατήρησης κι ελέγχου στην τάξη. Μέσα σε δυο ώρες θα χωρέσουν ακόμα και δεκαετίες συνεχούς προσπάθειας, άγχους, αγωνίας, στερήσεων και σκληρού εκπαιδευτικού αγώνα για να κριθεί η μονιμότητα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι στη διαρκή στοχοποίησή μας, απέναντι στον εκβιασμό για τη συνέχιση ή όχι της μονιμότητας στην εργασία, συνεχίζουμε να απαντάμε με την ενότητα του κλάδου, υπερασπιζόμενοι την επιστημονική μας κατάρτιση, την παιδαγωγική μας ελευθερία και μαζί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, γιατί μόνο σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό σχολείο διαπαιδαγωγούνται οι αυριανοί κριτικά σκεπτόμενοι  και υπεύθυνοι πολίτες.

Μάλιστα, είναι κρίσιμο να τονιστεί πως η συμμετοχή στην  ατομική αξιολόγηση, η οποία προβάλλεται ως το "κλειδί" της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων, στην πραγματικότητα εκεί που αναμφίβολα οδηγεί είναι στη διαρκή αμφισβήτηση και εντέλει κατάργηση της μονιμότητας για όλες και όλους, γιατί απλούστατα περιλαμβάνει και τους μονίμους και μάλιστα κάθε δύο και τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, ο θεσμός του σχολικού συμβούλου χάνει ουσιαστικά τον υποστηρικτικό στο εκπαιδευτικό έργο χαρακτήρα του και διολισθαίνει σε μηχανισμό κατηγοριοποίησης και ελέγχου.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ – ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Συνεχίζουμε να απαντάμε συλλογικά κι αποφασιστικά

1.      Είναι σε ισχύ η δήλωση Απεργίας – Αποχής από την ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που έχει υπογράψει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των σωματείων μας από την περσινή χρονιά. Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/-ους που φέτος υπηρετούν στα σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης των Συλλόγων μας, όσες και όσους άλλαξαν σχολική μονάδα ή δεν υπέγραψαν πέρυσι, να υπογράψουν τη δήλωση Απεργίας – Αποχής.

2.      Δεν μπαίνουμε στην πλατφόρμα, δεν απαντάμε σε οχλήσεις, e-mail παρά μόνο με τη δήλωση συμμετοχής μας στην Α.Α. 

3.      Ξεκινάμε την οργάνωση της συλλογικής αντίστασης. Ήδη η ΔΟΕ έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας που θα ανανεώνονται κάθε μήνα και θα αξιοποιούνται στην περίπτωση που κάποιος αξιολογητής επιχειρήσει να αξιολογήσει, παρακολουθώντας το μάθημα.

Επισυνάπτουμε:

α) τη σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ για την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την ατομική αξιολόγηση ,

β) το έντυπο της Δήλωσης για Απεργία- Αποχή από την ατομική αξιολόγηση,

γ)  τις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ για τον μήνα Νοέμβριο,

δ) τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ.

Θα μας βρουν απέναντι συλλογικά, μαζικά, μαχητικά!

Ακυρώνουμε και μπλοκάρουμε την αξιολόγηση συμμετέχοντας στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ και στις στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε.

Κανένας και καμία δεν είναι μόνος/μόνη!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΑΛΥΣΗ των σχολείων και της εργασιακής μας ζωής δε θα περάσει.

ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

 

 

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών :

 

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»

·        Σύρου - Τήνου - Μυκόνου

·        Θήρας και Νήσων