24 Νοεμβρίου 2010

Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, το Δ.Σ του συλλόγου μας συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από αίτημά της,  για το ζήτημα της μισθοδοσίας μας από τη νέα χρονιά που θα εφαρμοστεί η ενιαία αρχή πληρωμών.

Είναι γνωστό πως μέχρι σήμερα η μισθοδοσία μας πραγματοποιείται, μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας που την πληρώνουμε από το μισθό μας. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς, όπου μια ιδιωτική εταιρεία πραγματοποιεί και αναλαμβάνει ευθύνες που ανήκουν στην ίδια την διοίκηση, επιβαρύνοντας, μάλιστα, το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά μας. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείται με αυτό τον τρόπο η μισθοδοσία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πάρει θέση ήδη η ΔΟΕ, ζητώντας την κατάργηση κάθε χρέωσης των εκπαιδευτικών. Η μισθοδοσία είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση της διοίκησης και  είναι το λιγότερο προκλητικό, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, να μετατοπίζεται στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων.
Με την καθιέρωση από το Γενάρη της ενιαίας αρχής πληρωμής αρχών πληροφορηθήκαμε πως το συγκεκριμένο καθεστώς επιδιώκεται να συνεχιστεί με άλλους όρους. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από το σύλλογο μας να συναινέσει στην πληρωμή ιδιωτικής εταιρείας από τις συνδρομές των εκπαιδευτικών στο σύλλογο, για ένα χρονικό διάστημα, επειδή με το νέο σύστημα δε μπορούν να χρεώνουν τον καθένα μας ξεχωριστά. Στην πράξη μας ζητούν να χρηματοδοτήσουμε την καθιέρωση της νέας ενιαίας αρχής πληρωμών, στην οποία θα συνεχίσουν (;) να υπάρχουν οι συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες. Χρησιμοποιείται, μάλιστα, η απειλή της αδυναμίας καταβολής μισθών, κατά την περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα. Τα παραπάνω είναι το λιγότερο τραγελαφικά. Καθιερώνουν μια νέα μορφή πληρωμής, προετοιμάζοντας το δρόμο για το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, και δηλώνουν ανέτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε αυτήν και ζητούν από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να την χρηματοδοτήσουν. Δηλώνουν ρητορικά πως κτίζουν τη «νέα ψηφιακή εποχή» και αδυνατούν να εκπληρώσουν τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τις οποίες είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Οι εκπαιδευτικοί και οι σωματεία τους δε μπορούν να γίνουν ούτε συνένοχοι, ούτε χρηματοδότες της κυβέρνησης, των σχεδιασμών της και των ιδιωτικών της εργολάβων. Το ζήτημα της μισθοδοσίας είναι αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης. Να σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία !
Καλούμε  τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο να επιλύσει άμεσα το ζήτημα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών σε ατομική η συλλογική βάση.