15 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ





Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα πολιτικά του μηνύματα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και μόρφωση παραμένουν επίκαιρα και περισσότερο από ποτέ άλλοτε ενοχλητικά για την κάθε πολιτική και οικονομική εξουσία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο μεγάλος Νοέμβρης της λαϊκής ελπίδας για δημοκρατία και κοινωνική χειραφέτηση, δεν έχει απλά ένα επετειακό χαρακτήρα, αλλά συνδέεται άμεσα με τους σημερινούς αγώνες του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, είναι προφανές ότι στο σύγχρονο κόσμο των διεθνοποιημένων αγορών, των υπερεθνικών ολοκληρώσεων και της καπιταλιστικής κρίσης, η πραξικοπηματική επικράτηση της θέλησης των ισχυρών επιβάλλεται, όχι πλέον με τα τανκς του Παττακού και του Παπαδόπουλου, αλλά με τον ωμό οικονομικό εκβιασμό των αγορών, των ελλειμμάτων και του εθνικού χρέους. Το κεντρικό μήνυμα του κεφαλαίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι οι λαοί που βιώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, θα πρέπει να θεωρούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία «ανορθογραφίες» του παρελθόντος.

Η συγκρότηση της κυβέρνησης «εθνική συνεργασίας» του τραπεζίτη Παπαδήμου, δηλώνει, ακριβώς, την προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των Τραπεζών αλλά και της ΕΕ και του ΔΝΤ να συνεχίσουν με νέα ορμή τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, φορτώνοντας στις πλάτες της μεγάλης πλειονότητας νέες θυσίες χωρίς μέλλον, πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης και λαϊκής βούλησης. Παράλληλα, η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση στο περιεχόμενό της στην κατεύθυνση του φτηνού σχολείου της αγοράς, των μειωμένων μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και της υπονόμευσης των μισθολογικών και εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, όπως ο νέος υπουργός Μεταφορών, συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, αποδεικνύοντας και έμπρακτα πως η χούντα δεν τελείωσε το 73.

Απέναντι στο μαύρο μέτωπο της «εθνικής συναίνεσης», των Μνημονίων, της Ε.Ε, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου, ο Νοέμβρης της λαϊκής εξέγερσης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης συνεχίζει να ζει και να εμπνέει. Ορμητικός και γεμάτος νιάτα αναπνέει και ανοίγει προοπτικές σε κάθε δρόμο και πλατεία της Ελλάδας, εκεί δηλαδή που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τις κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία-Ελευθερία» που εδώ και μήνες δονεί όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αποδεικνύει τη συνέχεια του λαϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος και τις διαδικασίες αγωνιστικής ανάτασης του κόσμου της μισθωτής εργασίας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ. Παίρνοντας το νήμα από τη μεγάλη 48ωρη απεργία στις 19-20 Οκτώβρη, από τις λαϊκές παρελάσεις της 28ης και με τις σημαίες του μεγάλου Νοέμβρη του ‘ 73, συνεχίζουμε τον αγώνα διαρκείας ενάντια στην πτώχευση της κοινωνίας και την πολιτική υποταγή.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ του συλλόγου μας, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αναδείξουν και φέτος στους μαθητές και τις μαθήτριές μας το δημοκρατικό και επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



Καλούμε όλο τον εργαζόμενο κόσμο σε μαζική συμμετοχή

στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη

και στη μουσική βραδιά που θα ακολουθήσει,

με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, αφιερωμένη στην εξέγερση,

στο «Πάνθεον» (δίπλα από το Δημαρχείο) στις 20:30.