12 Ιουνίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ –ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ –ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ



Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σύρου συζητήθηκε πρόταση εταιρείας να προσφέρει χρώματα για τη βαφή ενός σχολείου και στη συνέχεια να κινηματογραφήσει διαφημιστικό σποτ που θα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου δηλώνουν την αντίθεσή τους στη λογική της χορηγίας και του σχολείου της αγοράς. Τα παιδιά και τα σχολεία μας δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν τα συμφέροντα εταιριών με τη μορφή κοινωνικής υπευθυνότητας ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή. Τέτοιες δραστηριότητες δεν χωρούν στα σχολεία μας.

Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου, του Εργατικού Κέντρου και ενός Συλλόγου Γονέων ήταν θετικοί αρκεί να μην συμμετέχουν τα παιδιά στη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας. Θεωρούμε επικίνδυνες αυτές τις προσεγγίσεις αφού ανοίγουν την πόρτα για τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής θα είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων, ο μαρασμός και το κλείσιμο σχολικών μονάδων που δε θα μπορέσουν να βρουν χορηγούς.

Επίσης είναι δεδομένη η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από τις κυβερνήσεις του ΔΝΤ, της τρόικας και του Μνημονίου και κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερμούπολης για τη συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αντί όμως να αναζητά χορηγούς οφείλει να οργανώσει την τοπική κοινωνία σε αγώνα ανατροπής αυτής της πολιτικής.


Η κρίση και η φτώχεια που αποτυπώνονται στα σχολεία μας είναι μια πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε. Σ΄ αυτές τις συνθήκες λοιπόν η υποχρέωση της πολιτείας δεν είναι η προβολή των εταιρειών και των στόχων τους, αλλά η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών . Η διασφάλιση της δημόσιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά είναι ζήτημα αγώνα και κοινού μετώπου εκπαιδευτικών, γονιών και νεολαίας και δεν μπορεί να αφεθεί στην επιχειρηματική «φιλανθρωπία».


Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους δράσεις και να μην επιτρέψουν να μετατραπούν τα σχολεία και οι μαθητές μας σε διαφημιστικά υποκείμενα των εταιρειών.


Όχι στο σχολείο της αγοράς.

Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία.



Ερμούπολη 12/6/2012