11 Ιουλίου 2013

Καμιά απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα. Όλοι /ες στις κινητοποιήσεις




Με ένα νέο μίνι Μνημόνιο, μέσα στο καλοκαίρι, συνεχίζεται η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας του κόσμου της εργασίας από την νέα κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το γνωστό εδώ και τρία χρόνια “ψυχόδραμα” πριν από κάθε αξιολόγηση της τρόικας κατέληξε, για ακόμη μια φορά, σε ένα νέο οδυνηρό πακέτο μέτρων για τον κόσμο της εργασίας. Το πολιτικό πρόσημο της νέας κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης μέσω χιλιάδων απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, της παράδοσης της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες, νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και νέων φόρων και χαρατσιών.

H κυβέρνηση επιλέγει να διαλύσει, ουσιαστικά, την τεχνική εκπαίδευση με την κατάργηση 45 από τις 110 ειδικότητες, πετώντας στο δρόμο τους 2.500 εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων που γίνονται το εξιλαστήριο θύμα της πολιτικής των Μνημονίων. Η προοπτική είναι η παράδοση του τεχνικού σχολείου στην κερδοσκοπία των ιδιωτών και η οργάνωση της “μαθητείας”, δηλαδή της δωρεάν, ανασφάλιστης εργασίας της νέας γενιάς. Οι 2.500 εκπαιδευτικοί που οδηγούνται στη διαθεσιμότητα – απόλυση είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται νέο κύμα άλλων 12.500 διαθεσιμοτήτων και 11.000 άμεσων απολύσεων.

Στην πραγματικότητα μόνο 1 στους 4 υπαλλήλους, που θα μπει στην κινητικότητα, πρόκειται να επαναπροσληφθεί, με τελικό τίμημα τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Κινδυνεύουμε ο Σεπτέμβρης να μας βρει με 15.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες και με κλειστούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλαγεί από τις δαπάνες που σχετίζονται με τα κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, την ίδια στιγμή που παραχωρεί τα πάντα στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η συκοφάντηση των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στο δημόσιο που βαφτίζονται υπεράριθμοι και βάρος για τα δημόσια οικονομικά εξυπηρετεί το στόχο της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού. Είναι η τακτική της διαίρεσης του κόσμου της εργασίας προκειμένου να επιβληθεί παντού η κοινωνική βαρβαρότητα της καπιταλιστικής επίθεσης. Για την πολιτική της κυβέρνησης Ε.Ε-ΔΝΤ αυτό που είναι κρίσιμο είναι η απαξίωση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Γι' αυτό το λόγο, οι απολύσεις στο δημόσιο, συνοδεύονται από την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας με 350 ευρώ χωρίς κοινωνική ασφάλιση και δικαιώματα. Άρα, δεν είναι το χρέος και το έλλειμμα αυτό που τους απασχολεί. Αντίστοιχα, στον τομέα της υγείας, ο νέος ΕΟΠΠΥ, με Ευρωπαίους μάνατζερς επικεφαλής της διοίκησής του, μεταφράζεται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, με άμεσο τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Αυτή είναι η συνολική εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζεται, η πτώχευση δηλαδή όλης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και η εμβάθυνση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Καμιά αναμονή, καμιά μοιρολατρία. Εδώ και τώρα οργανώνουμε την πάλη μας, ξεπερνώντας τις πλαστές διαιρέσεις μεταξύ “περίσσιων και χρήσιμων υπαλλήλων και ειδικοτήτων”, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με πλατιά εργατική ενότητα και συσπείρωση, οργανώνουμε την πάλη μας με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης -Ε.Ε-ΔΝΤ. Με συντονισμένο-διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, μπορούμε να νικήσουμε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θυσιάζει τις ζωές, τα δικαιώματα και το δημόσιο πλούτο για να γεμίζουν οι λογαριασμοί των τραπεζιτών και βιομηχάνων, της ΕΕ και των τοκογλύφων.

Ο σύλλογος μας συμμετέχει την Παρασκευή 12 Ιούλη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου στις 11 :30
και την Τρίτη 16 Ιούλη στη γενική απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 11 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.



Καμιά απόλυση-Καμία διαθεσιμότητα-Μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στην εκπαίδευση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Όχι στο νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων. Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Ενιαίο δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο της κριτικής συνειδητοποίησης, ένα σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Καμιά τάξη πάνω από 20 παιδιά.

Δημόσια, Κοινωνική, καθολική ασφάλιση για όλους. Αύξηση των δαπανών για την υγεία, καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από τη εργασιακή σχέση και την εθνικότητα, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων χωρίς τροφεία και επιχειρηματική ή ανταποδοτική λειτουργία.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία.