28 Ιανουαρίου 2016

Όλοι και όλες στην απεργία στις 4 Φλεβάρη 10:30 στο Νεώριο ........ Η κοινωνική ασφάλιση έχει γίνει με αγώνες δεν είναι για παζάρια και για διάλυση




Πιστή στην μνημονική επιταγή της εφαρμογής ενός ακραίου νεοφιλελευθέρου μοντέλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται, αφού πάρει την έγκριση των δανειστών, να ψηφίσει το νέο νόμο για το ασφαλιστικό. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλωπίσει το νομοθετικό έκτρωμα και να το εμφανίσει ως τη μόνη σωτηρία του καταρρέοντος ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος η μόνη αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη υπονόμευση των κοινωνικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές ενός συστήματος που στήθηκε από τους αγώνες και τις κατακτήσεις όλης της εργατικής τάξης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:

α. Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας), ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ). Ισότητα στην εξαθλίωση.

β) Μετατροπή σχεδόν ολοκληρωτική σε ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό του Δημόσιου Κοινωνικού Αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού συστήματος, με “προσωπικά ποσοστά αναπλήρωσης” και “προσωπικές διαφορές”. Διαμορφώνεται μια εθνική σύνταξη φιλοδώρημα στα 386 ευρώ και από εκεί και ύστερα ένα ανταποδοτικό μέρος που θα προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές όλου του εργάσιμου βίου και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης που θα βασίζεται στη λειτουργία της αγοράς και σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι εγγυημένο από το κράτος. Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι δυσμενέστερο ακόμα και από το νομοσχέδιο Λοβέρδου, οδηγώντας σε μεγάλες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών σε ποσοστά της τάξης του 25 με 30% .

γ) Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα στα 67 ή με 40 χρόνια υπηρεσίας και όποιος αντέξει, θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση.

δ) Νέες αυξήσεις εισφορών, εις βάρος του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων.

Συμπερασματικά για άλλη μια φορά η γνωστή συνταγή, που τόσες φορές “έσωσε” στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα!!!, στηριζόμενη στο δόγμα ότι για όλα ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, άρα αυξάνουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουμε τις συντάξεις, αυξάνουμε τις εισφορές, αυτή τη φορά υπό “αριστερή” κυβέρνηση. Βαθύτερος στόχος της κυβέρνησης όπως και όλων όσων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (Ν4336/15), είναι:

- η απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι “εξοικονομούμενοι πόροι” να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους

- η προετοιμασία του εδάφους για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα

- Ο περιορισμός των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η εμπορευματοποίηση των δομών του κοινωνικού κράτους, περιορίζοντας έμμεσα το εργατικό εισόδημα

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η απεργία στις 4 Φλεβάρη πρέπει να είναι το πρώτο απεργιακό βήμα για την ανατροπή της επίθεσης, για να μην τολμήσουν να φέρουν το ασφαλιστικό έκτρωμα στη βουλή προς ψήφιση. Το δίλημμα είναι αμείλικτο: ή θα υπονομεύσουμε το μέλλον μας στην προοπτική της “αξιολόγησης του προγράμματος, δηλαδή της συνέχισης των πολιτικών του μνημονίου ή θα αγωνιστούμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

                          Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων
                             την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 10:30  στο Νεώριο.