08 Ιανουαρίου 2018

Να μην περάσουν τα μέτρα της τρίτης Αξιολόγησης, ο αντιαπεργιακός νόμος και η διάλυση του δημόσιου σχολείου.



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ συνεχίζει την αέναη επιβολή των μνημονιακών μέτρων και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης σε άμεση συνεργασία με το ελληνικό κεφάλαιο, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Προκειμένου, να πετύχει στο διηνεκές δημοσιονομικά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, να σταθεροποιήσει το μνημονιακό πολιτικό καθεστώς και να υπηρετήσει τυχοδιωκτικά την αφήγηση μιας “μεταμνημονιακής Ελλάδας” προωθεί άμεσα για ψήφιση τα σκληρά προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης: α. κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος κήρυξης απεργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να εμποδίσει όσο γίνεται την ανάπτυξη της αντίστασης των εργαζομένων στη βάση β) επέκταση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ! γ) περικοπή οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους δ) ηλεκτρονική αξιολόγηση στο δημόσιο, ε) επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 και των ιδιωτικοποιήσεων με πρώτη τη ΔΕΗ. Και όλα αυτά διαμέσου ενός πολυνομοσχεδίου εξπρές που θέλουν να το ψηφίσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.



Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με τους Θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις του υπουργείου, έχει υπάρξει συμφωνία για κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής ώρας, άρα και για έμμεση αύξηση του ωραρίου μας και νέα τεχνητά πλεονάσματα, για ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων καταργήσεων σχολικών μονάδων, για υποχρεωτικό 30ωρο, με όλο και πιο ασαφή τη διάκριση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου και για προώθηση της αξιολόγησης. Πρόκειται για το πρώτο άμεσο βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των συνολικών προτάσεων ΟΟΣΑ τους επόμενους μήνες.

Θεωρούμε ότι είναι η ώρα αγώνων ανατροπής ενάντια στην πολιτική διαρκούς συρρίκνωσης των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Το πραγματικό διακύβευμα της συγκυρίας για τους εργαζόμενους είναι μνημονιακή σταθερότητα ή ένα κίνημα ανατροπής, σταθεροποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής ή ανατροπή στη βάση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων . Η στάση των ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ είναι κατάπτυστη και αποδεικνύει στην πράξη και στη ζωή ότι δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν αγώνες με προοπτική νίκης . Ο σύλλογος μας τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει να συμβάλει στο συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων, θα ανακοινώσει συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προσπαθώντας να συμβάλλει σε ένα κίνημα ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών.