19 Σεπτεμβρίου 2018

Για τη νέα σχολική χρονιά




Συναδέλφισσες / οι


Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν», αλλά η συμφωνία με το Εurogroup για το χρέος περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 που θα συνεχίσει να συμπιέζει τους μισθούς και τις συντάξεις μας. Στο χώρο της εκπαίδευσης η εποχή των μνημονίων δεν έχει τέλος. Μετά από οκτώ έτη μηδενικών διορισμών, φέτος χρειάστηκαν 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών για να ανοίξουν τα σχολεία! Τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, το καθεστώς των μηδενικών διορισμών, η αύξηση της ελαστικής εργασίας, η καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, η αποδόμηση της ειδικής αγωγής, η μη πλήρης εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η ψήφιση του 4547/2018 για τις «νέες δομές», η υποχρηματοδότηση, οι συμπτύξεις τμημάτων αποδεικνύουν ότι τα μνημόνια συνεχίζονται, ότι βαθαίνει η αντιεκπαιδευτική πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, την οποία υπηρετεί με συνέπεια και ευλάβεια και η σημερινή κυβέρνηση.



Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες αναπληρωτές με τη βαλίτσα στο χέρι συσσωρεύονται στις διευθύνσεις και ειδικά στη δική μας περιοχή. Την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τους μαζικούς διορισμούς καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Αντίθετα τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί τριετές πρόγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις που παραπέμπουν στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και προαπαιτούμενων των αξιολογήσεων. Η συζήτηση για τον τρόπο πρόσληψης ανοίγει την κερκόπορτα για να περάσει το προσοντολόγιο, αμφισβητεί ευθέως την προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το σύνολο των νεοφιλελεύθερων/νεοσυντηρητικών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας, τη λειτουργία της με όρους επιχείρησης, τους διευθυντές managers που θα επιλέγουν και θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς και θα αναζητούν χορηγούς. Προτείνει την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και τις πενταετείς συμβάσεις εργασίας μειωμένης απασχόλησης για τους αναπληρωτές.

Η κυβέρνηση προωθεί την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, θέλοντας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στους δανειστές. Ήδη ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των συντονιστών, ενώ εκκρεμεί η έκδοση Υ.Α. για τον προγραμματισμό του σχολικού έργου που θα τον εντάσσει στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης.

Τα χρόνια που πέρασαν οι εκπαιδευτικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους που φτάνουν ακόμα και στο 40%. Διατηρείται το καθεστώς της καθήλωσης και του παγώματος στους μισθούς, ενώ με την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών κρατήσεων από τις αρχές του 2017 και του νέου αφορολόγητου ορίου ήρθαν και νέες περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ο αντιασφαλιστικός νόμος «Κατρούγκαλου» οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε νέα εργασιακή ομηρία καταδικάζοντάς τους στη δουλειά μέχρι τα 67 χρόνια.

Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο των αγωνιστικών διεκδικήσεών μας τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά όλων των απωλειών της μνημονιακής περιόδου στο μισθό, στα δώρα, στις συντάξεις.

Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν “κανονικότητα”, ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές κορώνες του υπουργείου.

Στη βάση των παραπάνω στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο σύλλογος μας θα προτείνει γύρο γ.σ για να διαμορφώσουμε συλλογικά τον αγωνιστικό μας σχεδιασμό. Η νέα σχολική χρονιά πρέπει να μας βρει εξαρχής σε γραμμές μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για το δημόσιο σχολείων των αναγκών και οραμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Καλή σχολική χρονιά σε όλους / ες.