20 Οκτωβρίου 2019

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων


ΟΧΙ στην ρατσιστική πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων
Όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία 

 
Με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής της η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την ρατσιστική πολιτική της ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, πατώντας πάνω στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τη ψήφιση και εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση. 


 
Η κατασταλτική πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων, που συνυπέγραψαν μαζί και προωθούν, μετατρέπουν την Ελλάδα σε Ευρωενωσιακό ανθρωποφύλακα και παιδοφύλακα. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε κολαστήρια τύπου Μόριας, ανθρώπους και μικρά παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες παιδιά και ανήλικοι ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εικόνα που από μόνη της αναπαράγει σκηνές από την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Το εργατικό, το λαϊκό και το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει με όλες του τις δυνάμεις και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες:
  • Να αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματά τους, όπως ο βίαιος διωγμός και η εκκένωση χώρων, όπου διέμεναν εκατοντάδες προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους, η ανάλγητη και ρατσιστική ανάκληση από την κυβέρνηση της εγκυκλίου της απόκτησης ΑΜΚΑ, που αφορούσε την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια “hotspots και τα camps”.
  • Να επιβάλει τη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους, ενάντια στις συμφωνίες Σένγκεν και Δουβλίνου, παλεύοντας – διεκδικώντας για άδειες διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία, αλλά με ισότιμα δικαιώματα.
To Δ.Σ του συλλόγου μας έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα: Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα παιδιά, στο πρωινό πρόγραμμα (και κατάργηση των ΔΥΕΠ) καθώς και των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει στο δρόμο της επιλογής των ΔΥΕΠ που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των ξεχωριστών απογευματινών «δομών», της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό. Ακόμα χειρότερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή του δόγματος "νόμος, τάξη και βία" και τις συνεχείς αστυνομικές καταδρομικές επεμβάσεις σε χώρους – καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών οδηγεί εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους σε κέντρα κράτησης, στην απομόνωση και έξω από την εκπαίδευση, ενώ είναι σε καθεστώς αίτησης ασύλου και τα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στα σχολεία.
Απαιτούμε για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών :
- Να ενταχθούν στις τάξεις του πρωινού προγράμματος με: Α) Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, Β) Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, Γ) Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες, Δ) Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών τους.
- Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.
- Κεντρική μέριμνα και ευθύνη του κράτους για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα, στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών.
- Εγγραφή όλων στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου) για την εκπαίδευση προσφύγων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε οικίες προς τα σχολεία φοίτησής τους.
- Επιστροφή των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους, όπως ζητούν και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους και αυτών, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, με μεταστέγαση από στρατόπεδα σε δημόσιες δωρεάν δομές εντός αστικού ιστού.
- Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες, αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών
του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!