21 Νοεμβρίου 2019

Παράσταση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στις 13:30 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου


Τα τεράστια προβλήματα από τα χιλιάδες κενά που ακόμα και σήμερα υπάρχουν στα σχολεία μας, παρά τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών –περισσότερων από κάθε άλλη χρονιά– είναι απόρροια των επί μια δεκαετία μηδενικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι οι παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα εξοντωτικά ενοίκια, στις πολλαπλές μετακινήσεις, ακόμα και στην ικανοποίηση βασικών βιοποριστικών αναγκών τους.




Η ελαστική εργασία είναι φανερό σε όλους ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση των εργαζομένων λάστιχο, οι οποίοι με μειωμένα έως ανύπαρκτα δικαιώματα θα είναι ευέλικτοι, προσαρμόσιμοι και πλήρως υποταγμένοι στις απαιτήσεις της αγοράς. Ένα μοντέλο εργαζόμενου, έτοιμου να δεχτεί πως πάντα κάτι θα του λείπει, πάντα κάπου θα υστερεί, πως είναι δική του ευθύνη που δεν προσπάθησε αρκετά ή που έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα αξιοπρεπές παρόν διαβίωσης, που θα πρέπει να λέει «ευχαριστώ» κάθε φορά που εργάζεται ως οφελούμενος/η, ως συμβασιούχος λίγων μηνών, κάθε φορά που θα λαμβάνει μισθό αντάξιο της οριακής επιβίωσής του.

Αυτός ο στόχος επισφραγίζεται μέσω του ν.4589, του προσοντολογίου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υιοθετείται και από τη σημερινή, με την προσθήκη μάλιστα, όπως δηλώνει η υπουργός Παιδείας του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Το μόνο φυσικά που και η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να υλοποιεί είναι οι διορισμοί εκπαιδευτικών που και η προηγούμενη και η νυν (προεκλογικά) δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν. Οι πίνακες που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας αποτελούν εξειδίκευση του νόμου για το προσοντολόγιο, συνεχίζοντας την πολιτική της εργασιακής ομηρίας και της “κινούμενης άμμου” των ποικίλων προσόντων που παρέχει η εκπαιδευτική αγορά.

Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων

Να σπάσουμε το ρεαλισμό των μειωμένων απαιτήσεων και προσδοκιών! Να μην συμβιβαστούμε με την ανεργία, τη μετανάστευση και την εκ περιτροπής δουλειά. Να σπάσουμε την «κανονικότητά» τους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους/όλες. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και το δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση .
    Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στις 13:30 μαζί με την Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων και προκηρύσσουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του ολοήμερου προγράμματος.