12 Δεκεμβρίου 2019

Διευκόλυνση συναδέλφων / ισσων στις ημέρες των εορτών




Χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα, μόνιμοι και αναπληρωτές, υπηρετούν εδώ και αρκετά χρόνια μακριά από την οικογένειά τους. Αυτό τους αναγκάζει να μετακινούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα από τον τόπο υπηρεσίας στον τόπο διαμονής τους, έτσι ώστε να κρατήσουν μια στοιχειώδη επαφή με το οικογενειακό τους περιβάλον . Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που επικρατεί η ελαστική απασχόληση και οι εκπαιδευτικοί “νομάδες”, οι οποίοι περιπλανούνται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει τους/ τις συναδέλφους/ισσες τόσο σε συναισθηματικό-κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, αφού δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισός μισθός καταναλώνεται στο νοίκι και ο άλλος μισός στα έξοδα μετακίνησης κάθε σαββατοκύριακου ή αργίας . Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες και εξαντλητικές για όλους αυτούς τους/ τις συναδέλφους/ ισσες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που εργάζεται στα νησιά ευθύνης μας δεν κατάγεται από τις Κυκλάδες, άρα υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών να ταξιδεύει παραμονές Χριστουγέννων- αν το επιτρέψει ασφαλώς και ο καιρός . Αυτό είναι επιβαρυντικό για όλους τους εκπαιδευτικούς χωρίς ταυτόχρονα να υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, την οποία υπηρετεί ο κόσμος της εκπαίδευσης, υπό τις πλέον αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Θεωρούμε ότι με πνεύμα κατανόησης, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν να διευκολυνθούν να βρεθούν έγκαιρα στα σπίτια τους. Ζητούμε από το Υπουργείο, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις, να δώσει τη δυνατότητα στους/ στις συναδέλφους/ ισσες να μεταβούν στον τόπο διαμονής τους από την Παρασκευή 20/12.