Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων


Παραμονή της Πρωτομαγιάς, το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα προσπαθούσε σε συνθήκες εγκλεισμού και lockdown να οργανώσει την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στις απολύσεις, στην τηλεργασία, στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας και κυρίως στην προοπτική ο κόσμος της εργασίας για ακόμη μια φορά να πληρώσει την κρίση. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοβάθμια σωματεία και στη Σύρο οργάνωσαν την παρέμβασή τους και τίμησαν αφενός τη μνήμη των εργατών και αφετέρου υπογράμμισαν το αυτονόητο: τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

Σε αυτή τη συγκυρία και ειδικά για μια νησιωτική περιοχή, όπου η ανεργία θα εκτοξευθεί στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων αποφασίζει , σαν να μην συμβαίνει τίποτα, εν όψει Πρωτομαγιάς, να στοχοποιήσει και μάλιστα ονομαστικά συμπολίτες μας, οι οποίοι δημόσια έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, εδώ και καιρό, για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία του Νεωρίου, καθώς και για τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε αυτό. Δεν είναι πρώτη φορά που αντίστοιχες πρακτικές έφθασαν σε τραμπουκισμούς, όπως πρόσφατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα βαρέα μέταλλα στο βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης ή όπως παλαιότερα, το καλοκαίρι του 2018, με την τραμπούκικη επίθεση σε 14 διαφωνούντες εργάτες του Νεωρίου στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ξεπέρασαν, ωστόσο, σήμερα, κάθε όριο εργοδοτικού, ξεπουλημένου συνδικαλισμού και υιοθετούν, πλέον, πρακτικές που παραπέμπουν σε ταινίες του Μάρτιν Σκορτζέζε. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν μπορεί όμως να υποκρύψει τη ρυπαρότητά τους. Δεν ενδιαφέρονται για τα ταξικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, για τα κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και την πάλη για το μεροκάματο. Δεν είναι απλά υποκριτές, είναι λακέδες του κεφαλαίου. Λειτουργούν ως εκφραστές μιας εταιρείας και όχι ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων. Ο κόσμος της εργασίας δεν ανήκει ωστόσο σε καμιά επιχείριση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο νησί να τους απομονώσει και να οργανώσει την πάλη του για αξιοπρεπή μεροκάματα και σταθερή δουλειά, στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργατικής χειραφέτησης. 

 Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων - Σύλλογος Δ-Ν Σύρου- Τήνου - Μυκόνου - Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Ν.Αιγαίου Π.Ε Κυκλάδων 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι συνταγματικό δικαίωμα! Δε μπαίνει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες!  Τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών δε μπαίνουν σε καραντίνα!  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα!  «Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα! […]  … θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».  ΑζίζΝεσίν, «Σώπα, μη μιλάς»  Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά σε καθεστώς γενικευμένου lockdown, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή παταγώδους αποτυχίας του πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Όποια πολιτική ηγεσία και αν ακολουθούσε εξάλλου το δόγμα της σωτηρίας των συμφερόντων των κατόχων του πλούτου και της «επένδυσης» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος του δημοσιονομικού κόστους θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας,

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών .

Εμπαιγμός της κοινωνίας, εκπαιδευτικών και μαθητών, της λαϊκής οικογένειας από το υπουργείο Παιδείας, την κ.α Κεραμέως και την κυβέρνηση! Το υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια φορά στήνει μια επικοινωνιακή παράσταση μπροστά στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τη μία υπόσχεται την καθολική προσβασιμότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες την επόμενη μιλούν απλά ότι “ η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών) ” .