12 Ιανουαρίου 2011

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Παρασκευή 14 Γενάρη στη 1μ.μ


Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα κρίσιμο γύρο σαρωτικών συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και συμπτύξεων τμημάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της εκπαίδευσης. Ήδη, αναμένεται η σχετική εγκύκλιος για να υλοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς η πιο θεαματική διαδικασία αποδόμησης του δημόσιου σχολείου.

Τι προωθούν :

Ø Συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων σε όλα τα συστεγαζόμενα

Ø Συμπτύξεις τμημάτων ώστε να δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα

Ø Διαμόρφωση ενός ασφυκτικού και αυταρχικού διοικητικού πλαισίου, υπερσυγκεντρωτικού οργανωμένου γύρω από τις αρχές της αποδοτικότητας, των ποσοτικών κριτηρίων και της αξιολόγησης

Ø Περισσότερους σχολικούς συμβούλους με μικρότερες περιφέρειες ώστε να αναλάβουν  επιθεωρητικά καθήκοντα

Ø Ένταξη των πολυθέσιων σχολείων που θα προκύψουν στο αποτυχημένο και αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των 800 σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου ; Καμία ! Πολύ απλά αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, οικοδόμησης ενός φθηνού, αυταρχικού σχολείου που θα καθηλώνει τη ζωντανή εκπαίδευση στα μέτρα του Δ.Ν.Τ., ενός σχολείου που θα εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα ξοδεύει δις για χοντρά ευρωπαϊκά πακέτα επιμόρφωσης που θα απορροφώνται από επιτήδειους, που θα οδηγήσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στην ημιμόρφωση, προετοιμάζοντάς την για το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Εντάσσονται στην ίδια αντιεκπαιδευτική αντίληψη με τη διάλυση του Ο.Ε.Δ.Β. και του Ο.Σ.Κ., τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, την αποδόμηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους : τους συναδέλφους που θα «περισσέψουν» και θα περιφέρονται αναζητώντας οργανική θέση, τους αναπληρωτές που καταδικάζονται στην αδιοριστία, τους γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους σε διαλυμένα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τους μαθητές που θα στοιβάζονται σε πληθωρικά τμήματα. Κανένας εκπαιδευτικός – γονιός – μαθητής δεν θα μείνει στο απυρόβλητο αυτής της επίθεσης.

Η εμπειρία της μέχρι τώρα αντιπαράθεσης στη Σύρο αποδεικνύει ότι η ενότητα του εκπαιδευτικού κόσμου, των εργαζομένων και των γονιών μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό φραγμό στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας. Συνάδελφοι , η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτείται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συσπείρωση του κόσμου της εργασίας και η οργανωμένη παρέμβαση και πάλη του. Η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να νικήσουμε !