27 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

H ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και η προαναγγελία νέων ακόμα πιο επαχθών μέτρων εις βάρος του εργαζόμενου κόσμου, έχει ως άμεση συνέπεια τη διαμόρφωση μιας κλιμακούμενης κοινωνικής οργής που οδηγεί σε μια πρωτοφανή πολιτική απονομιμοποίηση των κυβερνώντων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, μέλη μιας κυβέρνησης, που μόλις έχει συμπληρώσει ενάμιση χρόνο κυβερνητικής θητείας, αδυνατούν να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την κοινωνία, χωρίς να συναντήσουν τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή. Οι κυβερνώντες, απομονωμένοι κοινωνικά, γνωρίζουν την αποδοχή μόνο από τους τοκογλύφους του εγχώριου και διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα διάφορες πληρωμένες γραφίδες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε αυτή την πραγματικότητα πολιτικής απονομιμοποίησης και λαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνηση και οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που την στηρίζουν απαντούν με τη βία είτε αυτή σχετίζεται άμεσα με την κρατική καταστολή, είτε με ένα χυδαίο πολιτικό λόγο ακροδεξιάς έμπνευσης που βασίζεται στην κατασυκοφάντηση, τη λασπολογία και τη γκαιμπελική συνωμοσιολογία. Αυτή ήταν πάντα η πολιτική συμπεριφορά όλων των αντιλαϊκών πολιτικών καθεστώτων.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Λίγες μόνο μέρες πριν από τη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, που οι αποφάσεις της φέρνουν νέα δυσβάσταχτα βάρη στους λαούς της Ευρώπης και ακόμα περισσότερα στο λαό της χώρα μας, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αναζητούσαν ένα μέρος της Ελλάδας, προκειμένου να τονωθεί επικοινωνιακά το προφίλ του πρωθυπουργού τους. Η παταγώδης αποτυχία του σχεδίου, μετά τη δυναμική παρέμβαση της νεολαίας, του εργαζόμενου κόσμου και των πολιτών του νησιού μας είχε ως συνέπεια να αποκαλυφθεί, για ακόμη μια φορά, το πραγματικό πολιτικό πρόσωπο και η ποιότητα πολλών τοπικών κυβερνητικών παραγόντων.

Θλιβερός πρωταγωνιστής και πάλι σε αυτό το κακοστημένο σκηνικό, ο υφυπουργός Ρήγας, ο οποίος από ότι φαίνεται έχει αναλάβει τον ιδιότυπο ρόλο μίξης Πάγκαλου και Πεταλωτή, στην περιοχή των Κυκλάδων. Μετά τις δηλώσεις του για την αναγκαιότητα συγχώνευσης των σχολείων και τους «καραγκιόζηδες» εκπαιδευτικούς, συνέχισε το υβρεολόγιο του, μιλώντας για «πολιτικούς χουλιγκάνους , «μπαχαλάκηδες», κρατικοδίαιτους επαναστάτες και μεταφερόμενους από την Αθήνα ταραχοποιούς. Ως εργαζόμενοι θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα να τον παρακολουθήσουμε στον κατήφορο του παραληρήματος και του αντι-κοινωνικού του μένους. Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να εξηγήσει στην κοινωνία των Κυκλάδων, ο μη «κρατικοδίαιτος» υφυπουργός και πρώην διορισμένος έπαρχος Άνδρου και στη συνέχεια νομάρχης Χίου και Κυκλάδων, Ρήγας, τις πηγές των εισοδημάτων του όλα τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι για κάποιους η απασχόληση ταυτίζεται με την ιδιότητα του επαγγελματικού στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η νεολαία του νησιού μας έχει,, ωστόσο, ήδη απαντήσει, γυρνώντας το κεφάλι της στους επισήμους, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, μετατρέποντάς την στη συνέχεια σε μια δυναμική ειρηνική διαδήλωση καταδίκης της αστυνομικής βίας και της πολιτικής των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Ένα νεανικό ποτάμι που ανάγκασε ακόμα και την τοπική αστυνομία να ζητήσει συγνώμη για τα επεισόδια της 21ης Μαρτίου, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας την ευθύνη τους. Όσοι βιάστηκαν να ενοχοποιήσουν πολιτικές και εργατικές συλλογικότητες του νησιού μας είναι έκθετοι, σήμερα, στα μάτια της κοινωνίας. Την ημέρα της εθνικής επετείου, η νεολαία μας θύμισε πως κοτζαμπάσηδες, σαν τον υφυπουργό και τους λοιπούς τοπικούς παράγοντες, είναι ασήμαντοι μπροστά στο μεγαλείο των νεανικών αναγκών και οραμάτων. Η χώρα δε θα βουλιάξει στο σύγχρονο μεσαίωνα της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας και του μορφωτικού αποκλεισμού. Η κοινή πάλη της νεολαίας και του εργαζόμενου κόσμου μπορεί να φέρει την ανατροπή.

Το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων Ν. Κυκλάδων χαιρετίζει τον αγώνα της νέας γενιάς, μαθητών και φοιτητών του νησιού, για ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δωρεάν, δημόσιο και δημοκρατικό, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των νέων. Καλούμε σε συνέχιση της πάλης για να μη κλείσει καμιά σχολική μονάδα, για να μη περάσει ο σχεδιασμός του «νέου» σχολείου και του «νέου» πανεπιστήμιου της αγοράς, για να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε –ΔΝΤ. Επόμενος σταθμός η απεργία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών την Τετάρτη 30 Μάρτη.

Συμμετέχουμε μαζικά στη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 30 Μάρτη 10:30 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.