22 Μαρτίου 2011

Απόφαση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Άνω Μεράς Μυκόνου

Το Υπουργείο Παιδείας με εν κρυπτώ διαδικασία προετοίμαζε τόσο καιρό γενικευμένες συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων και της έφερε στο φως της δημοσιότητας την Δευτέρα 14 Μαρτίου. Η τακτική που ακολούθησε ως τώρα το Υπουργείο, καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τις γενικευμένες συγχωνεύσεις- καταργησεις- υποβιβασμους,  μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης, παρά την επίκληση παιδαγωγικών κριτηρίων, αυτά δεν υπάρχουν σε κανένα κείμενο. Πουθενά δεν φαίνεται γιατί πρέπει να αλλάξει το επί 25 χρόνια ισχύον παιδαγωγικό καθεστώς των σχολείων.


Σήμερα, που η κοινωνική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη – έως εκρηκτική – για ποιο λόγο πρέπει να αλλάξει ο σχολικός χάρτης? Απάντηση δεν έχει δοθεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξοικονόμηση πόρων. Δηλαδή, η σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων και η δραματική κατάργηση οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις – υποβιβασμούς σχολείων και  στις συμπτύξεις τμημάτων.
Όλα αυτά, συνεπάγονται την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, περισσότερα βάρη για τους γονείς.
 Είμαστε αντίθετοι, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην υποβάθμιση - κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στην κατάργηση του ΟΣΚ και του ΟΕΔΒ.

Απέναντι στο φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Διεκδικούμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.  Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση όλων των σχολείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.


Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μαζί ν’ αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο και υποβιβασμος  των σχολείων. Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να μεταφέρουν στην Πολιτεία τη βούλησή τους για ένα καλύτερο σχολείο, με ανακοινώσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες υπερασπιζόμενοι το λειτουργικό και ανθρώπινο πρόσωπο του σχολείου της γειτονιάς τους.  Μαζί να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.