08 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και  Νηπιαγωγών

Σύρου – Τήν
ου- Μυκόνου,

η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων  και ο Φοιτητικός Σύλλογος

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

σας καλούμε σε ανοικτή συζήτηση – συνέλευση

για θέματα παιδείας,

την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

στην Πλατεία Μιαούλη στις 19:00.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
Συναδέλφισσες/οι και γονείς,
θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά, η οποία δε φαίνεται να είναι, αφού  ήδη έχει ξεκινήσει με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Γεγονός είναι ότι όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ, αφού με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επιχειρούν με βίαιο τρόπο να σαρώσουν ότι θετικό κατακτήσαμε με αγώνες χρόνων με στόχο την υποβάθμιση και εντέλει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας .
Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από πέρσι. Η διαρκής λιτότητα κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ περιλαμβάνει:

1/ Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υπερβούν τις 20.000 για την επόμενη σχολική χρονιά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συνταξιοδοτήσεις μέχρι 10 Αυγούστου 2011, περίπου 11.000 ,εκ των οποίων οι 1913 προέρχονται από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 546 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, από τους οποίους οι 119 προορίζονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου, 15.600 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4.500 από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Μήπως για αυτό ήθελε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τόσες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων; Μήπως προσπάθησε να εξοικονομήσει πόρους από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων;
Ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που φεύγουν σε σύνταξη θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό και ο μικρός αριθμός διορισμών θα φέρει πρόβλημα στις σχολικές μονάδες καθώς θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας των παιδιών του ελληνικού λαού. Μ’ αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται και ο επόμενος γύρος των συγχωνεύσεων καταργήσεων σχολικών μονάδων, αλλά και πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.
 
2/ Μείωση επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Η παιδεία βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο της ανάλγητης πολιτικής του μνημονίου και των περικοπών, όπως  αυτή αποτυπώνεται και από τις τεράστιες μειώσεις (στο 1/3 σε σχέση με πέρσι) στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισής τους ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, σχολικοί τροχονόμοι, καθαριότητα).  Μείωση των δαπανών για την Παιδεία σε ποσοστό 2,75% του ΑΕΠ, που είναι το μικρότερο σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Μήπως πάλι οι γονείς για ακόμα μια φορά θα κληθούν  να γίνουν οι χρηματοδότες του δημόσιου σχολείου;

3/  Πρωτοφανή καθυστέρηση στην έκδοση των σχολικών βιβλίων. Δυστυχώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα βρει τους μαθητές χωρίς όλα τα βιβλία τους, των οποίων η αποστολή την καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή μόνο το 20% των τίτλων θα διανεμηθούν σε 50% των σχολείων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, θα σταλούν στα σχολεία cd τα οποία θα αναπαραχθούν για να μοιραστούν στους μαθητές και τα οποία φυσικά δε θα πληρωθούν από το υπουργείο αλλά από τις σχολικές επιτροπές δήμων και κυρίως τους γονείς.
Η υποχρέωση του κράτους για παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας φαίνεται να μεταφέρεται στις πλάτες των γονέων που ήδη δοκιμάζονται από τη συρρίκνωση του εισοδήματος τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Ολοφάνερο  είναι  πως για αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των βιβλίων είναι το υπουργείο Παιδείας που   κατάργησε τον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων.

4/ Υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής. Πολλά προνήπια παραμένουν εκτός νηπιαγωγείου σε μια εποχή που οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω οικονομικής αδυναμίας.

5/ Ένα σχολείο με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις που η κυβέρνηση αποφάσισε θα οδηγήσει σε πολυπληθή τμήματα, ενώ παράλληλα η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συμπτύξεις τμημάτων.

6/ Το νέο νόμο για τα ΑΕΙ δείχνει το δρόμο των ευρύτερων εκπαιδευτικών αλλαγών. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε κέντρο μεταλυκειακής κατάρτισης με διετείς ή τριετείς κύκλους σπουδών, με ιδιώτες στη διοίκηση του και με αυστηρά αγοραία κριτήρια για τη χρηματοδότησή του. Ένα Πανεπιστήμιο χωρίς κατοχυρωμένο άσυλο και ακαδημαϊκές ελευθερίες, κλειστό στην κριτική σκέψη και τη συλλογική δράση και ανοικτό στην κρατική καταστολή και την επιχειρηματικότητα. 

7/Τις νέες απαράδεκτες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών, των χειρότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων με μισθούς της τάξης των 1000 ευρώ, δημιουργούν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος οδηγεί σε βαθύτατες οριζόντιες περικοπές στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των εκπαιδευτικών ( από 130 έως και 150 ευρώ το μήνα), ενώ η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών από τις αρχές Γενάρη του 2011, οδηγεί σε πραγματικό αδιέξοδο τον εκπαιδευτικό κόσμο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το « ενιαίο μισθολόγιο- φτωχολόγιο».

Το Δ.Σ του συλλόγου μας δεσμεύεται να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες συντονισμού και  ενημέρωσης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μαζικών αντιστάσεων και αγώνων για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου και όλου του κόσμου της εργασίας.
Το φθινόπωρο θα μας βρει όλους/ες στους δρόμους και στις πλατείες.