11 Σεπτεμβρίου 2011

INE/ΓΣΕΕ: Ο φαύλος κύκλος θανάτου της πραγματικής οικονομίας

Ο φαύλος κύκλος λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια εκτιμά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που προβλέπει κλιμάκωση της ανεργίας στο 26% το 2012, αλλά και επιδείνωση του δημόσιου χρέους την επόμενη δεκαετία που θα φθάσει το 2020 στα 409 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 200% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η πολιτική μείωσης των πραγματικών μισθών στο 11,4% που εφαρμόστηκε μέσω της "εσωτερικής υποτίμησης" την τελευταία διετία αποδείχθηκε αδιέξοδη, προκαλώντας επιδείνωση της ύφεσης (σήμερα κινείται στο 7,7%) και διπλασιασμό της ανεργίας (αύξηση κατά 95%) από το 2008 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το ΙΝΕ, εάν δεν αποτραπούν αυτά τα δεδομένα, η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είναι βαθιά και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία θα απωλέσει σε σημαντικό βαθμό τη δυναμικότητα των παραγωγικών της δυνάμεων και η οικονομία θα γίνεται ολοένα και περισσότερο εικονική.

Προβλέπει επιδείνωση λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας και αποτυχίας του Μεσοπρόθεσμου

Δέκα χρόνια πίσω...
* Στην έρευνα διαπιστώνεται επίσης, πως οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται σταθερά, με το 50% εξ αυτών να προέρχεται από τους κλάδους του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, την Μεταποίηση και τις Κατασκευές. Επίσης, το κύριο βάρος στην αύξηση των ανέργων στις ηλικίες στους ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών.
* Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού υποχώρησε στα επίπεδα του 2001-2002. Βάσει δε, των εκτιμήσεων, η σύγκλιση μισθών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 2001. Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού που έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1984, θα επιδεινωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
* Η μείωση των συντάξεων κυμαίνεται ήδη μεταξύ του 25% και του 50%, ενώ οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη καταβάλει 2 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν άλλα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
* Το ΙΝΕ επίσης διαπιστώνει ευρεία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων με την εφαρμογή του Μνημονίου. Συντελούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με συρρίκνωση των δικαιωμάτων, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στις αλλαγές που επιβάλλονται στα ασφαλιστικά συστήματα ανά την Ευρώπη, επισημαίνεται ότι αντί το κράτος να είναι εγγυητής των συντάξεων, στην πραγματικότητα εγγυάται τη συρρίκνωση του συστήματος.
* Η μείωση του ΑΕΠ κατά την τελευταία τριετία ήταν η μεγαλύτερη τη μεταπολεμική περίοδο και έφθασε το 10,2%.
* Η μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών ήταν 33 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Απριλίου.
* Τα έσοδα από έμμεσους φόρους ως ποσοστό των φορολογητέων εσόδων ξεπέρασαν το 60%.
* Εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή καλπάζουν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ ένω 1 στα 4 ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται, με αποτέλεσμα η διαρροή ετήσιων εσόδων να φθάνει τα 15 δισ. ευρώ