16 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση του συλλόγου για το Π.Δ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει τελικά στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η εγκύκλιος για τις εθελοντικές μεταθέσεις, όπως όφειλε το Υπουργείο ήδη από το Νοέμβριο. Το Π.Δ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου για τη σχετικοποίηση της οργανικής θέσης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων μέσω συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων και σύμπτηξης σχολικών τμημάτων. 
 



Με το Π.Δ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις :

  • Μετατίθενται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που είναι οργανικά υπεράριθμοι στο νομό ανεξάρτητα εάν καλύπτουν λειτουργικά κενά
  • Μετατίθενται υποχρεωτικά όσοι είναι κάτω από 12 έτη υπηρεσίας, πράγμα που οδηγεί στη ηλικιακή διάσπαση του κλάδου .
  • Εάν πλεονάζει ζητείται η θέληση του εκπαιδευτικού για να μπει στον πίνακα των υποχρεωτικών μεταθέσεων εντός της περιφέρειας. Εάν αρνηθεί τότε μπαίνει σε πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων για ολόκληρη την επικράτεια. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα βούλησης του εκπαιδευτικού αλλά υποχρεωτικής υπαγωγής του για να μην βρεθεί σε χειρότερη θέση
  • Μετά τη διαδικασία γίνεται επανακαθορισμός των οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον βρίσκονται υπό αίρεση οι οργανικές θέσεις όλων μας .
  • Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται 15 Ιουνίου πριν δηλαδή κλείσει η προηγούμενη σχολική χρονιά και γίνουν οι εκπαιδευτικές μεταβολές και οι συνταξιοδοτήσεις που συνεπάγονται νέες οργανικές κενές θέσεις.

Με το συγκεκριμένο Π.Δ, επομένως, η προσωπική ζωή κάθε εκπαιδευτικού γίνεται λάστιχο στις ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έννοια της οργανικής τοποθέτησης χάνει το ουσιαστικό της περιεχόμενο, καθώς η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας μας μας καθιστά όλους / ες διαθέσιμους να εργαστούμε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Αντίστοιχα, με την καθυστέρηση των εθελοντικών μεταθέσεων προετοιμάζεται η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου και η δημιουργία νέων δεξαμενών διαθεσιμότητας και απολύσεων. Ο υπολογισμός, άλλωστε, των κενών με βάση τα μνημονιακά δεδομένα που προωθεί το Υπουργείο, όχι μόνο κατασκευάζει υπεράριθμους/ες και διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά απογυμνώνει και απορυθμίζει τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Απαιτούμε:
  • Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος και να υλοποιηθούν οι εθελοντικές μεταθέσεις όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί το ΠΔ 28/14 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις.