Η
Η αλλαγή της
πολιτικής κατάστασης με την ανάδειξη
της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται
να μην αλλάζει ουσιαστικά την κατάσταση
του δημόσιου σχολείου από την άποψη
της χρηματοδότησης, της στελέχωσης των
σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό
και της κάλυψης των κενών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες
του υπουργείου, αλλά και από τις
συναντήσεις που πραγματοποίησαν μια
σειρά φορείς, η επόμενη χρονιά θα βρει
τα σχολεία με τα ίδια εκρηκτικά προβλήματα
και τους συναδέλφους μας αναπληρωτές
εκπαιδευτικούς για άλλη μια φορά σε
καθεστώς ομηρίας. Συγκεκριμένα από την
πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της
κυβέρνησης:
- Το αίτημα των μαζικών διορισμών με βάση της ανάγκες της εκπαίδευσης εγκαταλείπεται, καθώς οι διορισμοί για την παιδεία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις, περιορίζονται στις 3000 περίπου και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η αναγνώριση του προϋπολογισμού της προηγούμενης κυβέρνησης για 15.000 διορισμούς μοιράζει τις άμεσες ανάγκες στην υγεία και στην παιδεία, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων. Η αναγνώριση των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου, μεταμφιεσμένων σε «μειωμένες δυνατότητες του προϋπολογισμού», περικόπτει, με επικείμενη τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον αριθμό των συνολικών διορισμών κατά 3.000 θέσεις.
- Ο αριθμός των αναπληρωτών φαίνεται να συρρικνώνεται, καθώς το ΕΣΠΑ προβλέπεται να είναι μειωμένο κατά 40%. Στο βαθμό που δεν αυξηθεί το σχετικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το πώς θα καλυφθεί ο τεράστιος αριθμός των κενών στα σχολεία.
- Ο υπολογισμός των πραγματικών κενών φαίνεται να γίνεται με τα κριτήρια του προηγούμενου υπουργείου. Φέτος έγιναν 18.000 περίπου προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις ειδικότητες και τις βαθμίδες, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα 3.000 κενά, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις δασκάλων στα ολοήμερα αναμορφωμένου προγράμματος, τα συγχωνευμένα τμήματα και οι τεράστιες ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη, άρα ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τα 21.000 κενά. Το υπουργείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, υπολογίζει ότι για τον επόμενο χρόνο τα κενά θα είναι γύρω στις 21.000, χωρίς να προσμετρά τις περίπου 6.000 συνταξιοδοτήσεις. Μάλιστα, δεν δεσμεύεται ούτε για την κάλυψη των 21.000, καθώς όπως δηλώνουν, τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν.
Στις παραινέσεις
της πολιτικής ηγεσίας για αναμονή και
κατανόηση της οικονομικής δυσπραγίας
της χώρας, ο σύλλογος μας δηλώνει ξεκάθαρα
ότι:
- Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, με τη μονιμοποίηση του θεσμού του αναπληρωτή, επισφραγίζουν το μοντέλο του σχολείου της αγοράς, παγιώνοντας τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με ταυτόχρονη απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση κάλυψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος, αποκόπτεται από την ουσία του παιδαγωγικού του έργου, γίνεται “επισκέπτης-περιπλανώμενος” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και τη σχέση του με τους μαθητές και το παιδαγωγικό έργο των σχολικών μονάδων.
- Το δημόσιο σχολείο δεν αντέχει άλλη μια χρονιά μηδενικών διορισμών, αναντίστοιχων με τις ανάγκες της εκπαίδευσης και τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδοτήσεων, συμπτήξεων τμημάτων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που πολλά αντικείμενα δεν παρέχονται καθόλου, υπονομεύοντας ανοικτά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους.
Ο σύλλογος μας
το επόμενο διάστημα θα θέσει στο προσκήνιο
της δράσης του το αίτημα για μαζικούς
διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού
προσωπικού, με έκδοση αφίσας, επιστολή
προς τους γονείς για την κατάσταση
διάλυσης του δημόσιου σχολείου, συντονισμό
με τους υπόλοιπους συλλόγους Π.Ε στο
νομό και ποικίλες αγωνιστικές
κινητοποιήσεις.
Διεκδικούμε
:
- Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ .
- Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση των προγραμμάτων πρόσληψης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους. Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας.
- Κατάργηση του Ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου). Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 και προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας για τα χρόνια εργασίας τους.