01 Νοεμβρίου 2016

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τη συμμετοχή τους στη λαϊκή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου στη Σύρο το 2011.




Ο σύλλογος μας καταγγέλλει την ποινική δίωξη 11 πολιτών της Σύρου για τη συμμετοχή τους στη λαϊκή κινητοποίηση στις 21 Μάρτη 2011. Στις 21 Μάρτη 2011, η νεολαία της Σύρου καθώς και πλήθος εργαζομένων διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων και της κοινωνικής λεηλασίας . Υποδέχτηκαν με τον τρόπο που ταίριαζε τον τότε πρωθυπουργό που επιθυμούσε απλά να στήσει μια επικοινωνιακή φιέστα στο νησί για να αποκρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής του. Ακύρωσαν και απονομιμοποίησαν την κυβερνητική πολιτική και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα σε όλη τη χώρα.

Η δικαστική εκδίκαση αυτής της υπόθεσης, σχεδόν έξι χρόνια μετά, θεωρούμε ότι έχει σαφή πολιτική στόχευση: επιδιώκει να τρομοκρατήσει το κίνημα της νεολαίας αλλά και κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτη η ίδια πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας. Θέλουν να επιβάλλουν την υποταγή στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία, προκειμένου να υλοποιήσουν το σύνολο των “προαπαιτούμενων” του Μνημονίου 3. Άλλωστε η πολιτική της πτωχοποίησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας συνοδεύεται πάντα και από τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Η σημερινή δικαστική δίωξη προσβάλλει, από κάθε άποψη, και τη συλλογική μνήμη της συριανής κοινωνίας που συμμετείχε και στήριξε την τότε κινητοποίηση και τους αγώνες της νεολαίας για να μην κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια, για να μην συρρικνωθούν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.

Ως σύλλογος συμμετείχαμε στην κινητοποίηση στις 21 Μάρτη δίπλα στους μαθητές μας, παλεύοντας για το δικαίωμα στη μόρφωση και το δημόσιο σχολείο. Σήμερα, πεντέμισι και πλέον, χρόνια μετά, συνεχίζουμε να δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους και απαιτούμε την οριστική απαλλαγή τους από οποιαδήποτε δικαστική δίωξη. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν τρομοκρατούνται.