29 Απριλίου 2018

Κοινή ανακοίνωση σωματείων και συλλόγων, 1η Μάη 2018 : Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 10: 30 πμ.


Όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Ειρήνη για τους λαούς

Όχι στα μέτρα της 4ης αξιολόγησης – Να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε.



Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, γίνεται σε μια περίοδο που η απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης είναι περισσότερο από ποτέ πιθανή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ , νομιμοποιώντας τους ποικίλους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, γεμίζοντας βάσεις όλη την Ελλάδα, ετοιμάζοντας νέες πολεμικές "αγορές του αιώνα", την ίδια στιγμή που εισέρχεται όλο και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία, για τα συμφέροντα του μεγάλου ελληνικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών συνεταίρων του, για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ. Το εργατικό λαϊκό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να πρωτοστατήσει για να υψωθεί φραγμός στην απειλή του πολέμου και στους αστικούς ανταγωνισμούς, τους οποίους πάντα πληρώνουν οι λαοί.


Η πιθανή μάλιστα μετατροπή του Νεωρίου της Σύρου σε ναυπηγοεπισκευαστική βάση αμερικανικών συμφερόντων στρατιωτικού προσανατολισμού δεν αποτελεί ένδειξη μιας επικείμενης ανάπτυξης και φιλολαϊκών επενδύσεων, όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη κυβερνητική αφήγηση, αλλά μέρος επικίνδυνων φιλοπολεμικών σχεδιασμών και πολύ συγκεκριμένων γεωπολιτικών συμφερόντων. Το νησί της Σύρου, ως πιθανή στρατιωτική βάση αμερικάνικων συμφερόντων, αποτελεί μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι οποίοι γεννούν πολέμους και προσφυγιά στην περιοχή. Όλα τα παραπάνω, δεν έχουν καμιά σχέση με την πάλη του εργατικού κινήματος για το δικαίωμα στην εργασία και το μεροκάματο.

Την ίδια στιγμή, πλάι στη βαριά σκιά του πολέμου στην περιοχή μας, συνεχίζεται ο διαρκής κοινωνικός πόλεμος των αντιλαϊκών μέτρων της τέταρτης αξιολόγησης. Τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης απλά συνεχίζουν το σισύφειο δράμα των περικοπών, της λιτότητας και της ανατροπής των κοινωνικών δικαιωμάτων : μείωση του αφορολόγητου από την 1/ 1/ 2019, η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια ενός τουλάχιστον μισθού για τα πιο αδύναμα τμήματα της εργατικής τάξης, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ-ΕΛΠΕ-ΔΑΑ), νέος ΕΝΦΙΑ, πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι κλειδώνει, το αντιλαϊκό πλαίσιο της λεγόμενης μεταπρογραμματικής επιτροπείας για τις επόμενες δεκαετίες. Ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές κορώνες όλου του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου και την ψευδοσυζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους, η κύρια όψη του πολιτικού τους σχεδιασμού είναι η διαρκής λιτότητα και περικοπή των εργατικών δικαιωμάτων.

Πρώτον, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, συνολικά η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και της ΕΕ συγκροτείται στη βάση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων για το σύνολο των ευρωπαίων εργαζομένων. Την έξοδο από την επιτροπεία των τακτικών αξιολογήσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων θα την διαδεχτεί η επιτροπεία των παράλογων και ανέφικτων δημοσιονομικών στόχων για το πλεόνασμα και τον χρόνο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους με ορίζοντα -όπως μας λένε- το 2060. Δεύτερον, η φιλόδοξη πορεία προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, δεν μπορεί παρά να βασίζεται πάνω στο έδαφος των καπιταλιστικών κατακτήσεων της μνημονιακής περιόδου: συρρικνωμένο εργατικό εισόδημα των 350- 600 ευρώ, 2 εκατομμύρια άνεργοι ή ελαστικά απασχολούμενοι, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του κράτους. Η αναιμική ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να απαντήσει στις στοιχειώδες ανάγκες μιας κοινωνίας που έχει λεηλατηθεί μετά από μια 8ετία σκληρών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Συναδέλφισσες / οι

Μόνο η πάλη ενός ανασυγκροτημένου ταξικά εργατικού κινήματος μπορεί εξασφαλίσει την Ειρήνη και την ικανοποίηση, ταυτόχρονα, των κοινωνικών δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, για Ψωμί, Δουλειά, Ελευθερία. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, σωματείο, συλλογικότητα, που θέλει να παλέψει για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε σταθμό για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος κόντρα στην υποταγή, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.


Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα :
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους . Δεν θα πολεμήσουμε για τις ΑΟΖ
  • Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα . Δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, όχι στην επισφάλεια και την ελαστικοποίηση.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα κοινωνικά αγαθά-υπηρεσίες.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζόμενων και των ανέργων.
  • Να μην περάσουν τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης .


Τρίτη 1η Μάη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 10: 30 π.μ
 
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου- Τήνου- Μυκόνου - Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων- Φοιτητικός Σύλλογος ΤΜΣΠΣ Πανεπιστήμιο Αιγαίου