17 Σεπτεμβρίου 2019

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα !


Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ανακοίνωσε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου συνδικαλιστικών Οργανώσεων και τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες απόφασης για απεργία.
Η ωμή επέμβαση στη δράση και στη λειτουργία των συνδικάτων από τη μεριά της κυβέρνησης της Ν.Δ., συνέχεια των απεργοκτόνων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ:
Α. Επιχειρεί την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου για τα συνδικάτα που σημαίνει γενικευμένο φακέλωμα για τα μέλη του για λογαριασμό τους κράτους και της εργοδοσίας.
Β. Προβλέπει καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας από ένα σωματείο καταργώντας τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των σωματείων
Στην ουσία, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα συντριπτικό πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκοντας τον απόλυτο αφοπλισμό του ώστε να μπορεί να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνα πριν, στο νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την τροπολογία Βρούτση καταργήθηκε το βάσιμο του λόγου απόλυσης του εργαζομένου, ως απαραίτητο στοιχείο για το έγκυρο της απόλυσης. Η κυβέρνηση χτυπά τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα από τη μία και λύνει τα χέρια της εργοδοσίας από την άλλη.
Θέλει να φιμώσει κάθε φωνή μέσα στους χώρους δουλειάς για να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ανενόχλητα τη δουλειά της. Να φακελώνει τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων για κινητοποιήσεις, όπως και τις Γενικές Συνελεύσεις.
Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία μορφή καταστολής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Δεν θα τους περάσει. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμα στην οργάνωση και την απεργία.
Να έρθουν στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, να δυναμώσει  η πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Καμία ανοχή στην κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα!
Το ήδη περίπλοκο και ασφυκτικό πλαίσιο για να είναι νόμιμη η απεργία στα δικαστήρια πλέον γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Δεν τους αρκεί! Ο στόχος είναι το 100% των απεργιών να βγαίνουν παράνομες, οι αγωνιστές να διώκονται και τα σωματεία να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.
Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε με αγώνες. Θυμίζουμε ότι το Σύνταγμα του 1952 περιλάμβανε διάταξη που απαγόρευε την απεργία στο δημόσιο τομέα. Παρ’ όλα αυτά οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν μαζικές απεργίες τα επόμενα χρόνια και έσπασαν στην πράξη την απαγόρευση. Μόνο η ΔΟΕ πραγματοποίησε δύο απεργίες διαρκείας, το 1957 και το 1963.
Τα συνδικάτα έχουν συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Έχουν Γενικές Συνελεύσεις και εκλεγμένα όργανα. Με βάση αυτά αποφασίζουν. Με βάση αυτά παλεύουν, οργανώνουν την πάλη τους, τις μορφές αγώνα. Δεν λογοδοτούν στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Ο Σύλλογός μας θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συντονισμού του αγώνα και της δράσης στην κατεύθυνση απεργιακής και αγωνιστικής απάντησης ενάντια στα αντισυνδικαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Καλούμε σε αυτή την κατεύθυνση όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Σύρου στο δημόσιο, σε σύσκεψη στο 5ο Δ.Σ Ερμούπολης την Παρασκευή 20/ 9 στις 19:00 το απόγευμα, εν όψει και της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ στις 24 / 9.