17 Νοεμβρίου 2019

Γ.Σ – ενημέρωση αναπληρωτών / τριών την Τετάρτη 20 / 11 στο 4ο Δ. Σ Ερμούπολης στις 18:30, στη Μύκονο στο 2ο Δ. Σ. στις 19:00 και στην Τήνο στο 3ο Δ. Σ στις 19:00 .


Η φετινή σχολική χρονιά αποδεικνύει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο , τις δραματικές συνέπειες για το δημόσιο σχολείο μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας και γενίκευσης της ελαστικής απασχόλησης. Το μοντέλο ενός φτηνού σχολείου της αγοράς και των δεξιοτήτων, το οποίο λειτουργεί με το 20% του εκπαιδευτικού του δυναμικού με μόνιμους αναπληρωτές και σε νομούς όπως οι Κυκλάδες με έναν στους δύο εκπαιδευτικούς να είναι συμβασιούχοι έχει φτάσει στα όρια του. Καθόλου τυχαία, τη φετινή χρονιά οι μαζικές παραιτήσεις αναπληρωτών συναδέλφων αποδεικνύουν αφενός τη σκληρή πραγματικότητα της νησιωτικής Ελλάδας (υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης για τους εκπαιδευτικούς), και αφετέρου τις αντιλαϊκές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ , στη βάση των οποίων “σχοινοβατεί” το δημόσιο σχολείο. 


Είναι κυριολεκτικά κωμικοτραγικό τόσο η αδυναμία να βρεθεί διευθυντής / τρια στο Δ.Σ της Κύθνου, διότι δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος / η εκπαιδευτικός στο νησί, όσο και οι συνεδριάσεις “συλλόγων διδασκόντων” για την επιλογή υποδιευθυντών σε σχολεία με πάνω από 20 εκπαιδευτικούς όπου μόνο όμως 2 ή 3 έχουν τελικά δικαίωμα συμμετοχής διότι οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές / τριες . Τα σχολεία αν και έχουμε φτάσει στον Νοέμβρη συνεχίζουν να υπολειτουργούν σε πολλά νησιά, την ίδια στιγμή που πάνω από το 25% των αναπληρωτών παραιτούνται διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στη νησιωτική ζωή ή απλά δεν βλέπουν καμιά προοπτική να είναι μόνιμοι συμβασιούχοι σε δυσμενείς περιοχές . Το κλείδωμα των πινάκων από τον νόμο Γαβρόγλου και η συνέχιση της ίδιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Ν.Δ αποδεικνύει τη συνειδητή πολιτική επιλογή για τη συρρίκνωση κάθε δημόσιου αγαθού.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ! Η ελαστική απασχόληση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε και όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση των εργαζομένων λάστιχο, οι οποίοι με μειωμένα έως ανύπαρκτα δικαιώματα θα είναι ευέλικτοι, προσαρμόσιμοι και πλήρως υποταγμένοι στις απαιτήσεις της αγοράς ! Μικρή σημασία έχει, από αυτή την άποψη, το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην εργασία, την αξιοπρέπεια, την ίδια τη ζωή . Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νόμος για το προσοντολόγιο που ανοίγει τον δρόμο για την ανθρωποφαγία, για τη διαμόρφωση μιας κινούμενης άμμου ανασφάλειας και εργασιακών αποκλεισμών.
Από αυτή την άποψη, ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος, οι καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων και τα μαζικά συλλαλητήρια της νέας γενιάς από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή μάς δείχνουν τον δρόμο! Υπάρχουν ρεύματα αμφισβήτησης που μπορούν και πρέπει να συγχωνευτούν σε ένα ανυπότακτο ποτάμι ρήξης και ανατροπής του κόσμου της εκπαίδευσης. Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου σχολείου δεν είναι μονόδρομος . Στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Με βάση τα παραπάνω και εν όψει της πανελλαδικής κινητοποίησης των αναπληρωτών στις 23/11 καλούμε ως σύλλογος την Τετάρτη 20 / 11 σε συνέλευση :
στο νησί της Μυκόνου στο 2ο Δ.Σ στις 19:00 ,
στο νησί της Τήνου στο 3ο Δ.Σ Τήνου στις 19:00 και
στη Σύρο στις 18:30 στο 4ο Δ.Σ .
Στη Σύρο στις 19:30 θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Νοσταλγώντας το φως» , του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουσμάν. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους / ισσες να συμμετάσχουν, διότι ο αγώνας για σταθερή απασχόληση, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/ τριων είναι υπόθεση όλου του κλάδου.