09 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ «ΕΚΛΟΓΕΣ» - ΠΑΡΩΔΙΑ .Η ΑΠΟΧΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 97 %

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι , 

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών «εκλογών» - παρωδία αναδεικνύουν έναν απόλυτο κι αδιαμφισβήτητο θριαμβευτή, τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, που κόντρα στα κελεύσματα της κυβέρνησης όρθωσαν το ανάστημά τους κι έδωσαν μέσω μιας συντριπτικής πλειοψηφίας μια βροντερή κι αποστομωτική απάντηση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Τη δική τους απάντηση σε όσα οπισθοδρομικά κι αντιδραστικά ανακοινώνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς - κατά τη διάρκεια μάλιστα της πανδημίας - και αρκετές φορές φτάνουν στα ανώτατα όρια της επιβολής , όπως το «εντέλλεσθε» της Γ.Γ του Υπουργείου , την παραμονή των «εκλογών», προς τους Δ/ντες Π.Ε που είχαν προβεί σε αποκήρυξη των υποψηφιοτήτων. 


Τα ποσοστά συμμετοχής που έρχονται από όλη τη χώρα είναι συντριπτικά για το μέγεθος της ήττας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και ιδίως της Υπουργού. Είναι ποσοστά μονοψήφια, ποσοστά που όπως λένε και οι δημοσκόποι κινούνται … στα όρια του στατιστικού λάθους και απεικονίζουν την τραγική αποκαθήλωση του προσωπείου της κυβέρνησης των «αρίστων» και της Υπουργού που έτρεξε μόνη της και βγήκε 2η, εισπράττοντας την απόλυτη περιφρόνηση των εκπαιδευτικών. 

Στην εκλογική μάλιστα περιφέρεια των κυκλαδικών εκπαιδευτικών συλλόγων , η απάντηση αυτή ακολούθησε τη γενικότερη τάση και κατέγραψε ποσοστά αποχής πάνω από 97% , με μόλις 37 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους σε σύνολο 1260 εγγεγραμμένων!! 

ΕΤΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

2020

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

ΨΗΦΙΣΑΝ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1260

37

2,93%

2018

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

ΨΗΦΙΣΑΝ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.154

1.048

90,81%


Πρόκειται, αναμφίβολα, για την πλήρη απονομιμοποίηση και του τελευταίου ίχνους εγκυρότητας της εκλογικής φάρσας που έστησε το ΥΠΑΙΘ και η «αυλή» του. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος, νίκη της ενότητας, νίκη της προάσπισης των συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών, νίκη της αντίστασης στις αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις, νίκη της αξιοπρέπειας! 

Ταυτόχρονα, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη του πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν όταν οι ατομικές επιδιώξεις παραμερίζονται κι οι παραταξιακές λογικές βρίσκουν έναν κοινό τόπο αγωνιστικής δράσης. 

Ασφαλώς και τίποτα δεν τελείωσε. Το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνει πως "η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία», κάνει πως δε βλέπει, με αλαζονεία, θράσος και επιθετικότητα, καταδεικνύει τον δρόμο που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, συνεχίζοντας -απομονωμένο- την απόδρασή του απ' την πραγματικότητα και τη λογική. 

Ως Πρωτοβάθμιοι Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι Κυκλάδων καλούμε όλους τους άλλους Συλλόγους και τη ΔΟΕ να μη νομιμοποιήσουν κανένα “εκλογικό” αποτέλεσμα και να μην αναγνωρίσουν κανέναν “εκλεγμένο” ως αιρετό εκπρόσωπο του κλάδου. Θεωρούμε μάλιστα αυτονόητο ότι κάθε εκπαιδευτικός που θα ανακοινώσει το Υπ. Παιδείας ως «εκλεγμένο» έχει υποχρέωση να δηλώσει παραίτηση. 

Και σήμερα απαιτούμε: 

- Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

- Το Υπουργείο να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή και σε εργάσιμη ημέρα τη διεξαγωγή τους ώστε να οργανωθεί δια ζώσης και με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία (π.χ. περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό, κλπ). 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ να δώσουμε και τους επόμενους αγώνες που θα χρειαστούν ώστε να υπερασπιστούμε: 

· τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση με το ν/σχέδιο-έκτρωμα Βρούτση (νέος νόμος για εργασία και συνδικαλιστική λειτουργία των σωματείων). 

· την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των εκπαιδευτικών και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ των σχολείων ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη αξιολόγηση-συμμόρφωση των εκπαιδευτικών. 

Οι καιροί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η στάση σύσσωμου του κλάδου, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ, οι αγώνες είναι μπροστά, η κοινή ενωτική δράση βασική προϋπόθεση επιτυχίας , τα παιδικά όνειρα αδιάψευστη παντοτινή πυξίδα για ένα αξιοβίωτο κι ανθρωπινότερο αύριο! 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι Κυκλάδων: 

· Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης» 

· Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων 

· Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» 

· Σύρου – Τήνου – Μυκόνου