03 Νοεμβρίου 2020

Ενημερωτικό σημείωμα προς τις νέες συναδέλφισσες και τους νέους συναδέλφους για την αποχή από τις «ηλεκτρονικές «εκλογές» Επτά χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις μπροστά στο φιάσκο των «ηλεκτρονικών εκλογών»


1. Τι είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ); 

Είναι διοικητικά όργανα που συγκροτούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης (ΠΥΣΠΕ), Περιφέρειας (ΑΠΥΣΠΕ), Υπουργείου Παιδείας (ΚΥΣΠΕ). Στην περίπτωσή μας το ΠΥΣΠΕ αναφέρεται στη ΔΠΕ του νομού Κυκλάδων και το ΑΠΥΣΠΕ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αρμοδιότητές τους έχουν να κάνουν με όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κ.α.). Αποτελούνται από πέντε μέλη. Τα τρία από αυτά επιλέγονται/διορίζονται από το κράτος. Τα δύο μέλη είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Οι αιρετοί οφείλουν να είναι το μάτι και το αυτί του οργανωμένου κλάδου, να ελέγχουν, καταγγέλλουν, αποκαλύπτουν τις αυθαίρετες, τις παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, να αντιπαλεύουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις αποφάσεις των Συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων, διεκδικώντας διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες για κάθε συνάδελφο. 


2. Πως εκλέγονται οι αιρετοί; 
Μέχρι τώρα, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, τον Νοέμβριο, σε εργάσιμη ημέρα, με άδεια (την οποία άδεια ουδέποτε ζήτησε το συνδικαλιστικό κίνημα). Πραγματοποιούνται σε τρεις κάλπες ταυτόχρονα ψηφοφορίες για την ανάδειξη αιρετών στο ΚΥΣΠΕ και στα ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ κάθε περιοχής. 

3. Τι θέλει η κυβέρνηση; 
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, με πρόσχημα την πανδημία, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να διεξαχθούν με ηλεκτρονική «ψηφοφορία». Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, εάν ψήφισε ελεύθερα ή υπό το καθεστώς ποικίλων πιέσεων και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα γενικευμένης νοθείας στις εκλογές, αλλοίωσης και χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες, χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων, διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους , ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων 

4. Πως απαντάμε; 
Ο Σύλλογός μας, όπως και όλοι οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ πανελλαδικά, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, διαφωνεί ριζικά με την ηλεκτρονική «ψηφοφορία», διεκδικεί να παραταθεί η θητεία των αιρετών και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ψηφοδέλτια, όλων των παρατάξεων αποσύρθηκαν και καλούνται όλοι/ες οι συνάδελφοι σε αποχή από αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία. 

5. Τελικά θα επιμείνει το Υπουργείο στη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας»; 
Το ΥΠΑΙΘ ολοκληρώνει τον αντιδημοκρατικό του κατήφορο, προκηρύσσοντας ηλεκτρονικές «εκλογές» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρά την απόσυρση ΟΛΩΝ των παρατάξεων και ΟΛΩΝ των υποψηφίων, παρά τη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών χωρίς εκπροσώπους των σωματείων, παρά τις καταγγελίες όλων των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ χρησιμοποιεί πραξικοπηματικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια και με (ν)τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών, εκχωρούνται στην υπουργό όλες οι εκλογικές αρμοδιότητες. Αυτές δεν είναι εκλογές, είναι πραξικόπημα. 

6. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή; 
Η συμμετοχή είναι προαιρετική. Αν οποιοσδήποτε ισχυριστεί ή υπαινιχθεί το αντίθετο, πολύ απλά ψεύδεται. Άλλωστε, η ηλεκτρονική «ψηφοφορία» διεξάγεται σε μη εργάσιμη ημέρα. 

7. Γιατί πρέπει να απέχουμε; 
Κάθε κλικ συμμετοχής στις «εκλογές», είναι κλικ υπέρ του Υπουργείου και των μέτρων που θέλει να περάσει. Στο πεδίο των «εκλογών» της 7ης Νοεμβρίου διακυβεύονται πολύ περισσότερα ζητήματα, απ’ ότι οι ίδιες οι εκλογές. Διακυβεύεται το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στα ζητήματα της αξιολόγησης, των διορισμών, της εκπαιδευτικής πολιτικής συνολικά, διακυβεύεται το πώς θα διαμορφωθεί το σχολείο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, διακυβεύεται το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και των Συλλόγων που θα αντιπαρατεθούν στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή επέλαση, όταν η ύφεση θα ξεπεράσει το 15%, διακυβεύεται το αν θα διατυπώνονται και θα διεκδικούνται αιτήματα ή θα αποδεχτούμε τον νόμο της σιωπής και του υπάκουου υπηκόου. 

Ο δρόμος για την ακύρωση των εκλογών περνάει μέσα από τη στάση κάθε συναδέλφισσας και κάθε συναδέλφου, που ενισχύοντας την ενιαία αγωνιστική στάση όλου του κλάδου, ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ από αυτές τις «εκλογές», σεβόμενος/η τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις. 

Συνεχίζουμε ενωτικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα , στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΟΕ: 

· ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ από την ηλεκτρονική ψευδο-ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. 

· ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Οι Σύλλογοι και η Δ.Ο.Ε. παρέχουν συνδικαλιστική κάλυψη. 

· ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΖΕΥΣ» ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (URL) 

· ΔΕΝ ΠΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ 

· ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ Δ.Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ 

ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ Δ.Π.Ε ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΞΑΝΘΗ , ΕΒΡΟΣ , ΠΙΕΡΙΑ , ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Γ΄ΑΘΗΝΩΝ , Δ΄ΑΘΗΝΩΝ) ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

· ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΩΝ ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΩΝ