Η Πρωτομαγιά είναι συνυφασμένη με τον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου , για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την οκτάωρη εργασία. Στην πόλη του Σικάγο πραγματοποιείται η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών. Δυο μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας θα χτυπήσουν βάναυσα τους εργάτες έξω από εργοστάσιο του Σικάγο. Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος επειδή διεκδίκησε το οκτάωρο. Ταυτόχρονα η ημέρα εκείνη θα γίνει ορόσημο αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Με την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936, αλλά και τη θυσία των 200 Ελλήνων πατριωτών στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική χειραφέτηση.
Αυτή τη μέρα τιμάμε τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις. Τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν με τίμημα ακόμα και τη ζωή τους. Είναι η μέρα-σύμβολο του εργατικού κινήματος, του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση και για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
135 χρόνια μετά από την απεργία στο Σικάγο για το 8ωρο, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, την καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία , στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των οικονομικά ισχυρών. Επιπλέον, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να προσθέσει εμπόδια στη συλλογική οργάνωση , δράση και αντίσταση των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα επιχειρείται:
- Ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
- Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
- Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
- Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
- Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
- Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.
Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε, όταν και όσο συμφέρει την επιχείρηση ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή εκβιασμό.
Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παραγωγικότητα της εργασίας καθιστούν δυνατή τη ριζική μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πρακτικές χρησιμοποιούν κι αυτήν την κρίση για να διατηρήσουν και ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση για Παιδεία και Υγεία, αφήνουν ανοχύρωτα τα νοσοκομεία και τα σχολεία και συνεχίζουν την ίδια επιδημιολογική πολιτική. Έχουν βαρύτατες ευθύνες για τους 10.000 και πλέον θανάτους συμπολιτών μας, για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, για τη δραματική σημερινή εικόνα των νοσοκομείων.
Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να συναντήσουν την μαζική και ανυποχώρητη πανεργατική αντίσταση! Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.
Γι’ αυτό παίρνουμε θέση στον αγώνα για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά την κρίση.
Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που τάχα αποφάσισε να κηρύξει απεργία στις 4 Μάη, την ημέρα δηλαδή που η κυβέρνηση μετέφερε την αργία της Πρωτομαγιάς. Σε αντίθετη κατεύθυνση η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, έχει προκηρύξει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μαϊου 2021.
Την ίδια μέρα στη Σύρο , τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα , συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που θα γίνει ΣΤΙΣ 10 π.μ.
ΣΤΗΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη μόρφωση, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.
Στον αγώνα για εργασία με αξιοπρέπεια και αξιοβίωτη ζωή βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα.