15 Φεβρουαρίου 2022

Άμεση καταβολή των συντάξεων – Όχι στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων

 

     


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, οι μειώσεις στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων φτάνει στο 50%. Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων οδηγεί σε παραπέρα μείωσή τους, στα όρια της κατάργησής τους.  Και όλα αυτά όταν, για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως 31/12/2021, απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς και όριο ηλικίας τα 62 έτη για να βγει κανείς στη σύνταξη.

   Σήμερα η συνταξιοδότηση μοιάζει με απειλή. Οδηγεί σε σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Η απειλή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του εργασιακού βίου προκειμένου να αποφύγει κάποιος την άμεση φτωχοποίηση. Αν ο μισθός δεν φτάνει, τότε η σύνταξη αποτελεί εισιτήριο για τη φτώχεια. Οι συνάδελφοι καλούνται για δυο χρόνια αφότου συνταξιοδοτηθούν να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα αφού το κράτος «αδυνατεί» να υπολογίσει νωρίτερα το ακριβές ύψος της σύνταξής τους!!! Πρόκειται για μια βίαιη φτωχοποίηση -τιμωρία μετά από 40 χρόνια εργάσιμου βίου. Οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και στην ενέργεια οδηγούν στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους.

    Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, απαιτούμε την άμεση και έγκαιρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία. Όχι στην ιδιωτικοποίηση-κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης.

    Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

             Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

             Επαναφορά της 13ης – 14ης  σύνταξης.

             Άμεση αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.

             Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

             Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – Να επιστραφούν πίσω τα «κλεμμένα».

             Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. 

             Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

 

    Ο Σύλλογός μας συμπαρίσταται στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών συλλόγων της Αττικής , την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στις 14:00 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό με αιχμή την άμεση και έγκαιρη καταβολή των συντάξεων.

    Καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής.

 

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου