18 Μαΐου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η νέα προσφυγή κατά του δικαιώματος της απεργίας μόνο έκθετο αφήνει το ΥΠΑΙΘ

 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για άλλη μια φορά , μπροστά στην καθολική σχεδόν απονομιμοποίηση της πολιτικής της στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών και γενικότερα της σχολικής κοινότητας, καταφεύγει στη γνωστή πρακτική των δικαστικών προσφυγών.

Σ’ ένα νέο «κρεσέντο»  … παιδαγωγικής των ποινών και των απαγορεύσεων , σ’ ένα ακόμα επεισόδιο Νόμου και Τάξης, προσφεύγει στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την 3ωρη στάση εργασίας της Τετάρτης 18/5 των ΔΟΕ/ΟΛΜΕ , επιδιώκοντας να καταργήσει ουσιαστικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, δικαίωμα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες βαμμένους με αίμα!

Δυστυχώς για την ίδια , αλλά πολύ περισσότερο για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν είναι η πρώτη φορά! Παράνομη είχε βγάλει τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις στα πρότυπα, παράνομη την Απεργία – Αποχή των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση , ενώ δε λησμονούμε ότι η … ενδημική ποινικοποίηση των απεργιών επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων , όπως των ταχυμεταφορέων στην απεργία του Οκτώβρη και των εργαζομένων στην COSCO.

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ αντί να ενσκύψουν στα χρόνια και υπαρκτά προβλήματα της εκπαίδευσης , διογκωμένα απ’ τη δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση και τα τρία χρόνια πανδημίας που συσσώρευσαν μαθησιακές ελλείψεις , απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία να σιωπήσουν  μπροστά στην απόφασή τους να εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και τους αποκλεισμούς, συμπληρώνοντας κομμάτι κομμάτι το παζλ του εμπορευματοποιημένου , φθηνού , αποσπασματικού κι αποκομμένου απ’ τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σχολείου.

Απέναντι σ’ αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη , υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων των μαθητών/τριών στην ολόπλευρη μόρφωση, καλούμε:

Τις ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να καλέσουν σε συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κτίριο 5 αίθουσα 1, ώρα 12:30.

Την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, όπως έχει γίνει για άλλους κλάδους (π.χ. ΟΑΕΔ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) ,  στην περίπτωση που καταστρατηγηθεί στα δικαστήρια το δικαίωμα στην απεργία.

Τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ-ΑΔΕΔΥ να διευρύνουν με γενικό-πανεργατικό ξεσηκωμό και κήρυξη 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αντιδράσουν και να συντονιστούν ενάντια στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης μας αφορά όλους.

Τους γονείς και τους μαθητές/τριες να συμβάλλουν και αυτοί στη κατάργηση των εξετάσεων της PISA. Καμία συμμετοχή μαθητή/τριας σ’αυτές.

Η εκπαίδευση και η μόρφωση των παιδιών του λαού μας είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και των εργαζομένων!

 

 

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου - Τήνου - Μυκόνου
  • Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων