20 Μαΐου 2022

Ψήφισμα συμπαράστασης στον Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Σύρου, ενάντια στη μετατροπή του σε Πρότυπο

 https://cyclades24.gr/wp-content/uploads/2021/09/Epal-syrou.jpg

Το ΔΣ του Συλλόγου μας συνυπογράφει το ψήφισμα συμπαράστασης στον Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Σύρου, δηλώνοντας την αντίθεσή του στη μετατροπή του σε Πρότυπο για τους λόγους που αναφέρονται στο ψήφισμα που ακολουθεί:

 

 

Διαμαρτυρία του Συλλόγου των εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του σχολείου σε πρότυπο

 

Οι καθηγητές του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου πληροφορηθήκαμε ότι μεθοδεύεται η μετατροπή του σχολείου σε “Πρότυπο ΕΠΑΛ. Οι αιφνιδιαστικές αυτές εξελίξεις, για τις οποίες δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, αλλά ούτε η γνώμη των γονέων και των μαθητών μας, μας γεμίζουν με έντονη ανησυχία.
Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συγκεκριμένη προοπτική επειδή:

1.    Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου είναι το μοναδικό ημερήσιο ΕΠΑΛ στον Δήμο, επομένως οι μαθητές που δεν θα γίνουν δεκτοί στο “Πρότυπο (λόγω του  χαμηλού βαθμού απολυτηρίου Γυμνασίου) δεν θα έχουν εναλλακτική λύση για τη φοίτησή τους. Ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στο Πρότυπο δεν θα καλύπτει το σημερινό μαθητικό δυναμικό (στο ΕΠΑΛ φέτος  φοιτούν περίπου 300 μαθητές).
 Έτσι οι μαθητές που δεν επιλέγονται θα πρέπει
α) Είτε να κατευθυνθούν στο ΓΕΛ, που πιθανόν να μην είναι η αρχική επιλογή αυτών των παιδιών
.
β) Είτε να προσπαθήσουν να εγγραφούν σ
το εσπερινό ΕΠΑΛ  ή στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ), αντιμετωπίζοντας προβλήματα μετακίνησης κατά το απογευματινό ωράριο (αφού τα σχολικά λεωφορεία βασικά εξυπηρετούν με πρωινά δρομολόγια), αλλά και επιλογής τομέα που ίσως δεν προτιμούν (εφόσον οι τομείς που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ δεν είναι οι ίδιοι).
γ) Είτε να εγκαταλείψουν την τυπική εκπαίδευση και να στραφούν σε μεταγυμνασιακές ΕΣΚ (Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης) ή σε σχολές ΟΑΕΔ, που έχουν
λίγες ώρες βασικής εκπαίδευσης  και κυρίως εργασία σε φορέα χωρίς αποζημίωση (άμισθη απασχόληση) που δεν οδηγούν σε ισότιμο τίτλο σπουδών δηλαδή δε δίνουν απολυτήριο επιπέδου Λυκείου.
Με λίγα λόγια το σχολείο που κάλυπτε τους μαθητές της περιοχής παύει να υπάρχει ως τέτοιο.

 

2.    Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ προβλέπεται η ”εναρμόνιση των ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς” οπότε οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εφαρμόζουν  προγράμματα σύνδεσης με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν πρόσκαιρο και εποχικό χαρακτήρα, αλλάζουν διαρκώς και έχουν χρησιμότητα μόνο για έναν φορέα αυστηρά και για μικρό χρονικό διάστημα. Το σχολείο γίνεται έτσι δέσμιο της αγοράς.
Μέχρι τώρα οι μαθητές των ΕΠΑΛ εκτός της ειδικότητας τους έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών εφαρμογών και όχι αυστηρά μόνο με την ειδικότητά τους.
Με άλλα λόγια οι ειδικότητες που θα προσφέρει το σχολείο θα καθορίζονται από το είδος των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή. Το σχολείο όμως φτιάχτηκε για τους μαθητές και οφείλει να τους προσφέρει πολλαπλές δεξιότητες και όχι ότι  χρει
άζονται οι επιχειρήσεις.

3.    Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου τα τελευταία χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη των μαθητών του νησιού που το επιλέγουν, προσφέροντας καλό επίπεδο γνώσεων, διαθέτοντας ένα  έμπειρο διδακτικό προσωπικό με εξαιρετικά εξοπλισμένα εργαστήρια, υποστηρίζοντας πολλούς τομείς και ειδικότητες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των μαθητών μας σε Α.Ε.Ι της χώρας με πρωτιές και διακρίσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα το σχολείο μας έχει διακρίσεις σε αθλητικές διοργανώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π), κοινωνικό έργο (φιλανθρωπικές οργανώσεις) καθώς και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλα αυτά χωρίς να αποκλειστεί κανένας μαθητής από τη φοίτησή του στο σχολείο. Αντίθετα πολλοί μαθητές μας που ήρθαν στο σχολείο μας με το χαρακτηρισμό του «κακού» μαθητή, κατάφεραν με την προσοχή και την ενθάρρυνση που τους δόθηκε να βρουν τον δρόμο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κοινωνία.

 

4.    Η ύπαρξη ενός «Πρότυπου» ΕΠΑΛ που συγκεντρώνει τους “καλύτερους” μαθητές, ενώ το «απλό» ΕΠΑΛ το υπόλοιπο μαθητικό δυναμικό, δημιουργεί σχολεία δύο ταχυτήτων, άρα άνισες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα σχολείο με επαρκή χρηματοδότηση, που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των ΕΠΑΛ σε υποδομή, αίθουσες, εργαστήρια κλπ, με παροχή σύγχρονων γνώσεων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

 

5.    Σε ότι αφορά την περιβόητη χρηματοδότηση των Πρότυπων ΕΠΑΛ, ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών αναρωτιέται: Αφού η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τέτοια ποσά για τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, γιατί δεν τα επενδύει στην αναβάθμιση συνολικά των σχολείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που χρόνια τώρα υποχρηματοδοτούνται;»

απαντάμε: « Δεν χρειαζόμαστε Επαγγελματικά Σχολεία τα οποία κάνουν διακρίσεις και αποκλείουν αδύναμους μαθητές. Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ, που να παρέχουν ολοκληρωμένες θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις σε όλους τους μαθητές. Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ με γενναία χρηματοδότηση, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, νέα βιβλία, εκπαιδευτικούς που να προσλαμβάνονται έγκαιρα και να επιμορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους διατυπώνουμε την έντονη διαφωνία μας με την προοπτική μετατροπής του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου σε “ΠΡΟΤΥΠΟ”. Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές αναλογιστούν τί θα σήμαινε μια ενδεχόμενη μετατροπή του υπάρχοντος σχολείου σε “ΠΡΟΤΥΠΟ” που κάποιοι έχουν ζητήσει και να συνυπογράψουν το παραπάνω κείμενο, ώστε να στηρίξουμε ένα σχολείο που θα δέχεται όλα τα παιδιά και δε θα τα διώχνει.

 

Με το κείμενο αυτό απευθυνόμαστε  στη Δημοτική αρχή από την οποίο ζητούμε να λάβει θέση υποστήριξης στο αίτημά μας, καθώς και στο αρμόδιο ΣΣΠΑΕ (Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας) που είναι το όργανο που εισηγείται τη μετατροπή των ΕΠΑΛ σε Πρότυπα.

 

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων