04 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΕΣ/ΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!

 

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά σοβαρότατων τραυματισμών εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Είχαμε τη νηπιαγωγό στον Πύργο που λιποθύμησε και δεν υπήρχε άλλη νηπιαγωγός στη σχολική μονάδα για να τη βοηθήσει, ενημερωθήκαμε για τη νηπιαγωγό στην περιοχή του Ζωγράφου που έσπασε το πόδι της στο προαύλιο του νηπιαγωγείου, για τον σοβαρότατο τραυματισμό συναδέλφισσας νεοδιόριστης σε νηπιαγωγείο  σε άλλη περιοχή της Αθήνας, αλλά και το περιστατικό με αναπληρώτρια συναδέλφισσα ειδικής αγωγής στη Μύκονο.

Το ατύχημα συνέβη μέσα στον χώρο του σχολείου, η συναδέλφισσα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο πόδι και θα χρειαστούν συνολικά τρεις μήνες για να επιστρέψει στην εργασία της. Όμως, η αναρρωτική άδεια που δικαιούται για το σοβαρό εργατικό της ατύχημα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός είναι μόλις 15 ημέρες, και για τις υπόλοιπες ημέρες που χρειάζεται για αποκατάσταση, της αφαιρούνται μόρια προϋπηρεσίας, ένσημα και χρήματα από τη μισθοδοσία της. Δηλαδή, όχι μόνο δεν αποζημιώνεται, αλλά καλείται να χρεωθεί όλα αυτά και επιπλέον όλα τα ιατρικά και μεταφορικά έξοδα, μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό στον χώρο της εργασίας της, εξαιτίας του αναχρονιστικού και άδικου εργασιακού καθεστώτος που βιώνουν οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας.

Ουσιαστικά, αποτελεί τιμωρητική διάταξη το όριο των 15 ημερών για αναρρωτική άδεια και οι συνέπειες που ακολουθούν, όπως περικοπή του μισθού και προϋπηρεσίας. Επιτέλους οι αναπληρωτ(ρι)ες και  δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας και δεν είναι δυνατόν να στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη περίπτωση της συναδέλφισσας, αλλά και οι άλλες που έχουν συμβεί σε σχολεία, συγκαταλέγονται στα εργατικά ατυχήματα.

Καλούμε τη ΔΟΕ, με τη συνδρομή της νομικής της συμβούλου, να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

Ζητάμε απ'το ΥΠΑΙΘΑ να πράξει τα αυτονόητα, στρέφοντας την προσοχή του στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα  μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και για την ουσιαστική αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών.

Διεκδικούμε:

·   Παροχή ολόκληρης της απαιτούμενης αναρρωτικής άδειας, χωρίς περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας στις αναπληρώτριες συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.

·  ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΡΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ!

·      Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με  των μόνιμων συναδέλφων τους.

·  Επαρκή στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

·        Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή.

·      Μείωση των μαθητών ανά τμήμα / Στο Νηπιαγωγείο αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών 1 προς 15.

·      Σε νηπιαγωγεία με μικρότερο αριθμό των 15 μαθητών/τριών τοποθέτηση μιας/ενός ακόμα νηπιαγωγού.

·   Εξίσωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με εκείνων της Δ.Ε.