04 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΝΣΥΡΙΑΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8-12 ΣΤΙΣ 11 ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ-ΙΚΑ

  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 
 
Την αυτοματοποίηση της λήψης αντιλαϊκών μέτρων σε κάθε αστοχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει η τρόικα και τη λεηλασία των συντάξεων, μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων, αποφάσισε, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, η Ε.Ε για τους Έλληνες εργαζόμενους. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σφαγιάζει τους εργαζόμενους με παιδιά και η εκτίναξη των τιμολογίων της ΔΕΗ από την Πρωτοχρονιά, αποτελούν δύο επιπλέον όψεις της «υποτιθέμενης σωτηρίας» της χώρας.

Πίσω από τη κυβερνητική θριαμβολογία για την δόση που θα εκταμιευθεί, αποκρύπτεται το γνωστό δράμα των νέων μέτρων, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η επιτήρηση σε κάθε υπουργείο με στόχο την περικοπή κοινωνικών δαπανών και ο έλεγχος σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με δεδομένες τις μαζικές απολύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του κάθε πρόθυμου δημάρχου ή περιφερειάρχη. H εμβάθυνση της κρίσης στην Ε.Ε οδηγεί τους κράχτες της κυβερνητικής προπαγάνδας να ετοιμάζουν τους εργαζόμενους για νέες θυσίες στο όνομα του ευρώ και της Ε.Ε, πριν καν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο του Νοέμβρη!

Αρκεί κανείς να κοιτάξει τη συριανή κοινωνία για να κατανοήσει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κυβερνητική ευφορία και στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι :

  • Το πανεπιστημιακό τμήμα λειτουργεί στα όρια των αντοχών του. Η μη επαναπρόσληψη των εποχικών διδασκόντων από το νέο ακαδημαϊκό έτος και η απόλυση διοικητικών υπαλλήλων θα οδηγήσει, σύμφωνα και με την πρυτανική αρχή, σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του. Παρά τη θετική του αξιολόγηση, είναι ορατός ο κίνδυνος μετακίνησης ή συγχώνευσής του μέσω του σχεδίου Αθηνά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο. Ακόμη και αυτοί που μέχρι χθες καθησύχαζαν την κοινωνία, σήμερα παραδέχονται το πρόβλημα και αξιοποιούν την απειλή του κλεισίματος του πανεπιστημίου, με σκοπό την μετατροπή του σε επιχείρηση με χορηγούς και μάνατζερ. Απειλούν και εκβιάζουν για να μετατρέψουν το δικαίωμα στη μόρφωση σε εμπόρευμα, που θα πωλούν οι ίδιοι. 
     
  • Η ανεργία καλπάζει και δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν σχεδόν καθημερινά. Πολλές συριανές οικογένειες ζουν με δύο ανέργους στο σπίτι, χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς καμιά προοπτική μελλοντικής απασχόλησης. Οι νέες μισθολογικές περικοπές, η εμβάθυνση της ύφεσης και η μείωση της τουριστικής κίνησης, απλά θα αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων χωρίς εισόδημα. Ξανάρχονται οι δεκαετίες του '50 και του '70 για τη Σύρα, καθώς οι Συριανοί θα παίρνουν τη στράτα τη μεγάλη για τη ξενιτιά.

  • Δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι , παρά την ένταση της εκμετάλλευσης από την εργοδοσία και το κράτος. Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο περιμένουν ακόμη τα δεδουλευμένα τους και χορταίνουν από τις υποσχέσεις της εταιρείας και των διάφορων πρόθυμων πλασιέ του κεφαλαίου. 
     
  • Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Μητρόπολης Σύρου παραμένουν και αυτοί απλήρωτοι. Μολονότι εργάζονται με δουλοκτητικές συμβάσεις εργασίας, που καταργούν κάθε έννοια εργατικού δικαίου, δεν τους καταβάλλεται εδώ και τρεις μήνες ούτε καν αυτό το επίδομα που τολμούν να ονομάζουν μισθό. Όσοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να διαφημίσουν το «φιλανθρωπικό τους έργο» και να κερδίσουν μεσιτικά το 5% από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, καλούνται σήμερα να κάνουν το αυτονόητο: να πληρώσουν άμεσα τους εργαζόμενους. Είναι συνυπεύθυνοι και συνδιαχειριστές του σύγχρονου εργασιακού Νταχάου που επιβάλλει η Ε.Ε με τα προγράμματα ενοικίασης εργαζομένων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αντί της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
  • Στο επίπεδο των κοινωνικών δομών: 
     
    Α. Το νοσοκομείο υποστελεχωμένο, με γιατρούς να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, απλά μεταβιβάζει ασθενείς για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασφαλώς έχουν ακόμη αυτή την οικονομική δυνατότητα.
    Β. Τα σχολεία εξακολουθούν να έχουν σημαντικά κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες και υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να τα βρει ο χειμώνας, χωρίς πετρέλαιο και θέρμανση, καθώς δε έχει εκταμιευτεί η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.
    Γ. Το νησί, χωρίς τακτικά δρομολόγια, είναι αποκομμένο συγκοινωνιακά και παραδομένο στους εκβιασμούς των εφοπλιστάδων. 
     
  • Στο δημόσιο άρχισαν οι απολύσεις και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο απειλούνται με διαθεσιμότητα και επικείμενη απόλυση, δημιουργώντας μια νέα δεξαμενή ανέργων δίπλα στη συνεχώς διευρυνόμενη του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή είναι η σωτηρία που μας επέβαλε το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να σημάνει γενικός παλλαϊκός –πανεργατικός ξεσηκωμός, ένα πολύμορφο ταξικό κίνημα διαρκείας με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ. Για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, για το δικαίωμα στην εργασία, τη μόρφωση, την κοινωνική ασφάλιση. Για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και το μέλλον μας. Οι απεργιακοί αγώνες, εδώ και ένα μήνα, των συναδέλφων μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μας δείχνουν το δρόμο. Το δρόμο της πάλης, του αγώνα, της έμπρακτης εργατικής αλληλεγγύης.

Το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες καλεί όλη τη συριανή κοινωνία να βγει στο δρόμο και να παλέψει ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Καλούμε όλους και όλες στο πανσυριανό συλλαλητήριο
το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στο Νεώριο- ΙΚΑ, στις 11 το πρωί.
Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες